Ramazan ayında beslenme önerileri
Zor bir Ramazan ayı bizi bekliyor..Oruç tutacaklar için hem günlerin uzun olması hem de sıcaklar bu Ramazan ayını daha da önemli hale getiriyor. Açlığa bir nebze dayanılabilir ama susuzluk için bu ramazan ayında çok mücadele vereceğiz. Allah şimdiden hepimize sabır versin.
Ramazan ayı ile birlikte beslenme dengelerimiz değişir. Günlük kahvaltı ve diğer öğünlere vücut saatimiz alışmış durumda ancak Ramazanın başlaması ile ilk birkaç gün zorluk çekeceğimiz malum.
Ramazan aslında vücudumuz için de büyük bir fırsat. Gün boyunca devamlı abur cubur, çay kahve gibi sürekli tüketimlerin şak diye kesilmesi demek.. Günlük iki üç-dört olan yemek yeme alışkanlığının ikiye inmesi demek..Bu aslında vücut için iyi birşey..Uzmanların da dediği gibi yılın 11 ayı çalışan vücudun bir nevi zorunlu izne çıkarılması demek..
İşte bunu fırsat bilip Ramazan da fazla kiloları da atabiliriz. Madem ki oruç tutuyoruz, madem ki manevi olarak buna dayanabiliyoruz o zaman iftar ve sahura alacağımız kalorileri paylaştırıp daha çok kalorisiz ve diyet kurallarına uygun besinleri tükettiğimizde bunun gerçekleştiğini görebiliriz.
Ama ramazan dolayısı ile Türklerin hamur işleri alışkanlığı tavan yapar. Diyet listelerinin tamamında ise un ve undan yapılan besinler çoğunlukla yasak ya da en alt düzeydedir.Protein ağırlıklı ve sebze ağırlıklı menüler bize bu konuda yardımcı olacaktır.
Mantıklı düşünüldüğünde hiç bir diyet listesine gerek kalmadan manevi gücü, iftar ve sahurda da uygulayabilirsek vücudumuzu terbiye edebiliriz. O zaman şöyle toparlayabiliriz;
1* Ramazan ayında kilo vermek istiyorsanız günlük aldığınız kalori miktarına dikkat edin, kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın.
2*Hareketsiz kalmayın, hava güzel iftar sonrası mutlaka yürüyüşlere çıkın,
3* Uzun süre susuz kalacağınız için iftar sonrası bol bol su için. Su için ki su bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır, toksik maddelerin vücuttan atılımını sağlar,
4*Meyveyi aksatmayın, özellikle de koyu renkli meyveleri iftar ve sahur arasında en az iki porsiyon olacak şekilde tüketin,
5* Hamur işleri tüketmemeye bakın. Hamur işleri ve tatlılar hem kan şekerini yükseltir ve sonrasında açlık hissettirir. Bu yüzden tok tutacak ve kalori olarak da daha düşük olan et,süt,yumurta gibi besinler tüketilmeli.
Unutmayın. Oruç kilo vermek için değil ama vücudu terbiye etmek için iyi bir fırsat.Dengeli ve sağlıklı beslenerek orucun vücuda faydalarını daha da etkin hale getirebiliriz..
www.annekaz.com olarak tüm okuyucularıma sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir Ramazan diliyorum.Ramazan ayınız mübarek olsun..
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…