Uluslararası Beyaz Et Kongresi ve Beyaz et yalanları

Annekaz
27 Mayıs 2015
Yorum Yok

Tavuk sağlıklı mı? Tavuklarda hormon kullanılıyor mu? Tavuklar 45 günde nasıl çabucak büyüyor? Köy tavuğu mu Organik tavuk mu? Serbest tavukla gezen tavuk farkı nedir? Tavuklar GDO’lu yemlerle mi besleniyor? Bu uzmanlar çoluklarına çocuklarına tavuk yedirmiyor mu? Sizin ve benim aklımdaki yüzlerce soruyla Uluslararası Beyaz Et Kongresi’ne gittim.

Dünyanın her yerinden ( ABD, Almanya, Avustralya, Kanada, Hollanda, İngiltere, Finlandiya, İngiltere) uzmanların katıldığı konferansta çok şey öğrendim, ama ilk öğrendiğim şey insanın ön yargısının kırmanın ne kadar zor olduğu oldu.

beyaz-et-kongresi15

Prof Necmettin Ceylan’ın başkanı olduğu konferans oldukça bilgilendiriciydi. Tavukların 45 günde nasıl büyüdüğü eskiden tavukların neden daha küçük olup şimdi kilo olarak daha ağır oldukları mesela en çok sorulan sorulardan birisi.

Balıktan ineğe et sektöründe et için en iyi cinsler seçilir ve bu cinsler kendi aralarında çiftleştirilerek yine genetik olarak en iyiler seçilir. Bu tavukda da böyle Broyler cinsi tavuk et üretimi için en uygun tavuk cinsi yine genetik olarak en iyileri seçile seçile şu andaki et üretim tavuğu üretilmiş halde yani tavuklarda büyümesi için hormon verilmiyor verilemiyor böyle bir hormon yok..

beyaz et kongresi14 - Kopya

Tavuk üretiminde ilaç kullanımı ile ilgili de bilinen büyük yanlışlar var hem Avrupa’dan Amerika’dan gelen hocalar hem de Türk uzmanlar Türkiye’de ya da Avrupa’da standartların belli olduğunu denetlenen HACCP standartlarına uygun yetiştirilen tavukların sağlıklı olduğunu belirttiler. Ben yayın yaparken şuna benzer çok mesaj aldım ‘ kaynım işte şurada çalışıyor bize diyor ki yemeyin sakın’ ben de diyorum ki nerede çalışıyor? Hangi tavuk firması Avrupa standartlarında mı yoksa küçük denetlenmeyen kaçak bir çiftlik mi? cevap yok. Siz buna izin vererek halk sağlığıyla oynanmasına izin veriyorsanız siz de o üretici kadar suçlusunuz.

Tavuk alırken poşetli bilinen markalardan alın diye üstüne basa basa boşa denilmiyor. Kontrollü olarak beslenen ilaçlanan helal olarak kesime giden tavuklardan hem siz hem de çocuklarınızı mahrum etmeyin.

Bunu da seversin  Bebeklerde Gaz Sancısını Gidermenin Yolları

beyaz et kongresi7 - Kopya

 

Tavuk sektöründeki yanlışlardan nasıl kurtulabiliriz medya algısını nasıl değiştirebilir diye Ali Atıf Bir hocamız bir araştırma yapmış diyor ki doktor tavuk yemeyin dedi diye tavuk yemeyenlerin sayısı fazla Doktora sormuş neden tavuk yemeyin diyorsunuz? Televizyon duyuyorum diye cevap veriyor konunun uzmanı değil araştırma yapmamış ama tavuk konusunda uzman. Deniliyor ki efenim tavuklar o kadar kötü yetiştiriliyor ki ayağa kalkıp yürüyemiyorlar bile kemikleri ele bile alınmadan kırılıyor siz hiç elinizle kemiklerini kopardığınız tavuk gördünüz mü? Bıçaklarla kuvvet göstererek parçalamıyor muyuz tavukları? Yani bu kadar saçma sapan bilgiler arasında  bari mantıklı olanları sorun..

beyaz et kongresi13 - KopyaHerkes köy tavuğu arıyor ama hadi yukarıdaki dedikoduları kıstas alarak köy tavuğu ne kadar sağlıklı biliyor musunuz? Belki kuş gribi, belki yan tarafta yeni ilaçlanan otlardan yedi? Kontrolsüz yetiştirilen tavuklar ne kadar sağlıklı hadi bakalım..

beyaz et kongresi8 - Kopya

 

Kongrede işini seven gerçekten buna ömrünü harcayan bürokratlar, üniversite  hocaları, iş adamları ile tanıştık işlerini o kadar seviyorlar ki tavuklu kravat ile gelmişlerdi :) Ben Avrupa Birliği standartlarına göre üretilmiş denetlenen poşetli üretim yapan büyük tavuk firmalarına güveniyorum. Her zaman zevkle severek yediğim bir gıda olmuştur tavuk.. benim içim çok rahat siz de kendinizi ve çocuklarınızı böylesine değerli bir protein kaynağından mahrum bırakmayın. Elbette kongre bu kadar değil zaman aman yeri geldikçe aldığım bilgileri paylaşacağım..

beyaz et kongresi5 - Kopya

 

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.