Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer ?
Yeni doğan hıçkırığı olarak da isimlendirilen ve bebeklerde sıklıkla görülen hıçkırık, ebeveynleri endişelendirse de aslına bebek için iyidir.
Bebeklerdeki Hıçkırığın Nedenleri
Bebeklerde görülen hıçkırık bir hastalık belirtisi olmadığı gibi aksine bebek için iyidir. Hıçkırığın farklı nedenleri olabilmektedir. Bebeğin emzirme sonrasında midesi çok şiştiği için hıçkırması olasıdır. Bebeğin ani bir heyecan yaşaması halinde de hıçkırması mümkündür. Beslenirken hava yutması da bebeğin hıçkırmasına neden olabilir. Bebeğin hıçkırması durumuna söylenen midesinin genişlemesi sözü aslında doğrudur. Bebekler hıçkırmaya anne karnında başlar. Bu hıçkırık bir bakıma bebeğin ilk solunum hareketi olup doğumundan sonraki hıçkırıkları bebeğin kalp ve akciğerlerin genişlemesini sağlar.
Hıçkırığın Oluşması
Hıçkırığın nedeni, bebeğin diyafram kasında meydana gelen kasılma olup diyafram kasının istem dışında aniden kasılması hıçkırığa neden olur. Diyafram kası göğüs boşluğuyla karın boşluğu arasında bulunmaktadır. Diyafram kası, ani kasılmaları sırasında ses tellerinin birbirlerine yaklaşarak ses çıkarmasına neden olur ve bu sese hıçkırık adı verilir. Bebeğin diyafram kasındaki ani kasılmalar ve mide şişliği hıçkırığın ana nedenlerindendir.
Bebeklerdeki Hıçkırığın Geçirilmesi
Bebeklerde görülen hıçkırığın geçirilmesi için bebeğe limon yedirilmesi oldukça yaygın olarak bilinen bir metottur. Limon suyu verilen bebeğin aniden nefesini tutması diyafram kasında oluşan iritasyonun önlenmesini sağlar ve bebeğin hıçkırması durur. Ancak limonun ph değerinden dolayı bebeğin kusmasının artmasına neden olması mümkündür.
Hıçkırığa engel olunması için bebeğin emzirilmesinden sonra hemen yatırılmayarak bir süre dik tutulması ve sırtının hafifçe ovulması faydalı olacaktır. Buna rağmen hıçkırığın halen devam etmesi halinde bir çay kaşığı kadar su verilmesi veya bir miktar daha emzirilmesi faydalı olacaktır.
Bebeğin bulunduğu ortamın aniden soğuması da hıçkırığa neden olan durumlardandır. Bu nedenle ortam ısısına dikkat edilmesi ve bebeğin soğuk ortamlarda çok uzun süreli tutulmaması gerekir.
Annenin yediği yiyeceklerin de anne sütü ile beslenen bebeklerde hıçkırığa neden olması mümkündür. Bebeğin inek sütüne karşı veya diğer yiyeceklere alerjisinin olması da hıçkırığın oluşmasını tetikleyen etkenler arasında olup bu hususa da dikkat edilmelidir.
Hıçkırık, bir hastalık olmadığından kesinlikle ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Hıçkırık bebek için olumlu bir durum olup sindirim sistemi organlarının düzgün çalıştığını, bebeğin kalbinin ve akciğerinin geliştiğinin göstergesidir.