Uykusuzluk Nedir Ve Çözümleri Nelerdir

Hayriye Koz
12 Aralık 2018
Yorum Yok

Bazı insanlar yatağa geçtiği an direk uyurken bazı insanlar uyumaya ne kadar çok çabalasa da pek başarılı olamaz. Uykusuzluğun altında psikolojik nedenler olduğu gibi fiziksel olarak bazı nedenlerde uyumayı engeller. Bu yüzden 6 saatin altında uyuyan kişilerin uyku problemi olduğu söylenir.

Uykusuzluk Nedir?

Uykuya dalmakta olan kişinin çektiği zorluğa uykusuzluk denir. Uykusuzluk çeken kişiler günde yeteri kadar uyuduğu halde uykusunu alamamaktan şikâyetçidirler. Uykusuzluk genellikle yaşı ilerlemiş kişilerde gözükür. Uykusuzluk problemi yaşayan kişilerde aşırı sinirlilik, kavga etmeye meyilli olmak, kendini yorgun hissetmek gibi birçok rahatsızlığı meydana getirir. Kilo alımının sebeplerinden biri de yeteri kadar uyuyamamaktır. Kadınlar hamilelik ya da menopoz dönemlerinde de uykusuzluk sorunu yaşarlar. Her bireyin biyolojik saati vardır. Birey, biyolojik saati geldiğinde uykusundan uyanır. Vücudumuzdaki uykuyu düzenleyen sistem bozulursa birçok rahatsızlığın oluşmasında etkilidir. Bunlar; Kanser, diyabet ve karaciğer hastalıkları gibi.

Uykusuzluk ikiye ayrılır: 1) Akut uykusuzluk 2) Kronik uykusuzluk

  1. Akut uykusuzluk: Bu tip uykusuzluk sorunu çeken kişilerde 1 gün ile 3 hafta arasında sürebilir. Fazla alkol alınması, bireyin evinden başka bir yerde uyumaya mecbur kalması bu durumu tetikler. Bu uykusuzluk sorunu çeken kişilerin öncelikle uykusuzluk probleminin altında yatan sebep araştırılır daha sonra hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir.
  1. Kronik uykusuzluk: Uykusuzluk türlerinden olan kronik uykusuzlukta üç tipe ayrılır.
  • Psikolojik uykusuzluk
  • Polisomnografik uykusuzluk
  • İdiopatik uykusuzluk

Uykusuzluğun Ana Nedenleri

Seçtiğimiz yaşam tarzımızda uykusuzluk sorunu yaşamamamızı etkiler. Mesela, aşırı alkol ve kafein tüketiyorsak, bilgisayar başında çok fazla vakit geçirip uyumamızı erteliyorsak da uyku problemi yaşayabiliriz. Yaşam tarzınız ne kadar sağlıklı ve kaliteli olursa uyku düzeniniz de o kadar sağlıklı olur. Bazen kafamıza taktığımız düşünceler ya da vicdan muhasebesi yaptığımız zamanlarda da uyumakta güçlük çekeriz. Bu durumdan kurtulmak için doktora başvurmamız gerekir. Psikolojik sorunu olan kişilerde kasları sürekli gergindir, bu sebepten dolayı bacakları, kolları veya omuzları rahatlayamaz. Kaslarımızın sürekli sert olmaları veya kaslarımızın rahatlayamamaları da uyumamızı engelleyen faktörler biridir.

Bunu da seversin  Kurdele silikon kalıp
Etiketler:
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.