Eskiden kadınlar regl dönemlerinde ne kullanıyorlardı?
Kadınlar var olduklarından beri adet görüyor. Regl dil din ırk olmadan kadınların ortak sorunu! Ağrısı sızısı hijyeni masrafı derken gelin bakın yüzyıllar önce kadınlar regl hijyeni için nasıl çözümler bulmuşlar.
ADET TARİHİ!
Menstrüasyonun tarihi mitler ve yanlış anlamalarla dolu gerçi hala devam edenler var. Antik Roma filozofu Yaşlı Pliny de adet kanının köpekleri delirtebileceğini, ekinleri ve ağaçları kurutabileceğini yazmış öyle lanet yani.
Pliny ayrıca, bir kadın regl kanını bir erkeğe içirirse onun yaşam boyu sadakatini garanti edeceğine inanıyordu!
Bu pek çok ülkede inanılan bir şey hatta 2009 gibi yakın bir tarihte, Hong Kong’da bir hizmetçi, menstrüel kanını işvereninin çorbasına eklemekle suçlanmıştı. Bu en eski aşk büyüsü iğrenç.
MÖ 3.000 – 5. yüzyıl
Tarihçiler, Eski Mısırlıların yumuşatılmış papirüsten tampon yaptıklarına inanıyor. Tıbbın Babası Hipokrat, Antik Yunan kadınlarının tahta parçalarını tiftikle sararak tampon yaptığını yazmıştır. Bazı kadınların deniz süngerlerini tampon olarak kullandıkları da düşünülüyor.
5. – 15. yüzyıl
Kadınlar kumaşları kullanmaya başlar. Katlanıp kullanılan ilk pedler.
1850’ler
İlk defa kadınlar için pamuklu pedler yapılmaya başlandı. Hijyenik lafı kullanılmaya kanın kadınların eteklerine ve koltuklarına bulaşmasını önlemek için bacakların arasından geçen bir şerit – kemer icad edildi. Mobilyalar artık kan lekesi olmuyordu. Oldukça kullanışsız ve rahatsız edici bu kemer uzun süre kullanıldı.
1896
Piyasada bulunan ilk ped piyasaya çıktı: Lister’s Towels. Bununla birlikte, regl hala büyük bir tabu, bu nedenle kadınlar Lister pedlerini satın alırken görülmek istemiyor ve ürün başarısız oluyor.
1920
Birinci Dünya Savaşı sırasında hemşireler, adet kanlarını emmek için bandajlar için kullanılan bir akrilik pamuk karışımı olan ekstra selüloz kullandıklarında modern pedi icat ederler. Kotex bu fikirden haberdar olur ve ticari satış için bir selüloz ped geliştirir. Ped satışları sonunda (en azından mağazalara sık sık giden zengin beyaz kadınlar arasında) başlar.
1922
Adet kemeri patent alır. Adet kemerleri, adet yönetimi için popüler bir yöntem olmaya devam etmektedir.
1930’lar
Leona Chalmers adet kaplarını icat etti: Vajinal kanalda kalan ve adet sıvısını toplayan kauçuk bir kap. Menstrüel kap için ilk reklamlar çıktı ama başarılı olamadı.
1931
Earl Haas modern tamponu icat etti: pamuk, aplikatör . Haas bu fikri vajinal kanalını süngerle tıkayarak adetini yöneten bir kadın arkadaşından alıyor. Haas’ın en önemli buluşu, kadınların vajinalarına veya adet kanlarına dokunmadan tampon yerleştirmelerine izin veren aplikatördür. Vajinalar (özellikle adet görenler) hala kültürel ve dini tabuları taşıdığından, birçok kadın özel bölgeleriyle ilgilenmekten rahatsızlık duyar, bu nedenle aplikatör çok önemli. Earl Haas daha sonra diyaframı da icat eder.
1933
Gertrude Tendrich, Earl Haas’ın tampon patentini satın alır ve Tampax şirketini kurar. Yine de tamponların reklamı sadece evli kadınlara yapılıyor çünkü insanlar tamponun bekareti bozacağına inanıyor.
1969
Stayfree, yapışkan şeritli ilk pedi pazarlayarak adet kemerlerine son veriyor.
2000’ler
Adet kapları, pedlere ve tamponlara çevre açısından güvenli bir alternatif olarak geri dönüyor. Cuplar ve en son çıkan diskler sayesinde çevreci alternatifler kadınların hizmetinde
2010
Emici kadın külotları çıkar. Adet döneminde giyilen kendinden emici regl külotları şimdilik yaygın olarak kullanılmıyor.
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…