Boşanma İçin Gerekli Belgeler Neler?

Annekaz
4 Aralık 2018
Yorum Yok

Boşanma davasının açılması için bazı prosedürlerin tamamlanması gerekiyor. Bu prosedürlerin başında gelen ise dava açacak olan çiftlerden istenen belgelerin hazırlanmasıdır. Bu belgelerin eksiksiz ve hatasız bir şekilde, hukuka ve prosedürlere uygun formda hazırlanması gereklidir. Eksik ya da hatalı hazırlanmış bir belge ile yapılan başvurular kabul edilmez. Bu nedenle boşanma davasında gerekli olan belgelerin mutlaka doğru şekilde hazırlanması gerekir.

Belgelerin hazırlanmasında yapılan bir hata boşanma davasının çok uzun sürmesine neden olabilir. Bununla birlikte davanın reddedilmesine de sebebiyet verebilir. Bu yüzden çiftlerin bir avukattan destek almalarında fayda olacaktır. Boşanma için gereken belgelerden ilki boşanma dilekçesidir. Hangi nedenle evliliğin bitirilmek istendiği, boşanmanın hukuki sonuçlarına dair her iki tarafın uzlaşıp uzlaşmadığı gibi bilgiler boşanma dilekçesinde yazılı olmalıdır. Bu dilekçe hem anlaşmalı boşanma hem de çekişmeli boşanma davalarında mutlaka gerekir.

Boşanma Dilekçesi

Boşanma davasının iskeletinin oluşturan belge boşanma dilekçesidir. Davayı açacak olan kişinin karşı taraftan neler talep ettiği ve boşanma nedeni dilekçede yazılı olmalıdır. Aynı zamanda boşanmaya neden olan davranış ve tutumların evliliğe nasıl yansıdığı gibi detaylara da yer verilebilir. Bu dilekçenin hukuki olarak istenen prosedüre uygunluğu de önem taşıyor. Mutlaka prosedüre uygun bir şekilde dilekçenin düzenlenmiş olması gerekir. Bu dilekçe anlaşmalı boşanmada farklı, çekişmeli boşanmada farklı bir prosedürde hazırlanır. Bu dilekçe hem davanın seyrinde hem de sonucunda etkili olduğu için dilekçenin hazırlanması noktasında bir avukattan yardım alınması önerilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Hazırlanması gereken bir diğer belge de anlaşmalı boşanma protokolüdür. Ancak çekişmeli boşanma davalarında bu protokolün hazırlanması gerekmez. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların her konuda uzlaşmış olması gerekir. Uzlaşılan konuların bu protokolde yazılı olması istenir. Karşılıklı tazminat talepleri, nafaka talepleri, çocukların velayeti gibi çeşitli konularda her iki tarafın da uzlaşmış olması anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için bir önkoşuldur. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması ve çiftler tarafından imzalanmış olması gerekiyor.

Bunu da seversin  Hediye paketi süsleme örnekleri: Kolay kağıt zambaklar

Boşanma Davasında Mahkemeye Hangi Belgeler Sunulabilir?

Davanın seyrinin değiştirebilen bazı belgelerin mahkemeye sunulması mümkün olabilir. Bu belgeler hakimin vereceği kararda etkilidir ve yine prosedüre uygun bir şekilde hazırlanmış
olması gerekir.

Boşanma Davası Tanık Listesi

Çekişmeli boşanma davalarında iddia edilenlerin kanıtlanabilmesi için tanıklar dinlenebilir. Tanık beyanları mahkemelerde büyük önem taşır. Bu nedenle mahkemeye dava için hazırlanan bir tanık listesi sunulabilir. Davanın görüldüğü gün bu listede ismi yazılı olan tanıklar çağrılarak dinlenir ve hakim kararını tanıkların ifadelerine göre değiştirebilir.

Boşanma Davası Delil Listesi

Boşanmaya neden olduğu iddia edilen olaylara dair kanıt niteliği taşıyan tüm deliller de mahkemeye sunulabilir. Ancak bunun için öncesinde bir delil listesinin hazırlanmış olması gerekir. Aynı zamanda kanıt olarak sunulacak olan argümanların hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması da büyük önem taşır.
Kaynak: www.kayihukuk.com.tr

Bu yazı sponsorlu içeriktir.

Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.