Çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar
Çocuk yetiştirirken diğer annelerin önerileri bazen doktor öneri ve tavsiyelerini daha kıymetli oluyor. Tecrübeler şüphesiz çok önemli ama bazı bilgiler de göz ardı ediliyor aman her şeyi yedir alışsın diyen de var ay ay sebzesinden meyvesine dikkat eden de Annelik her kadına göre değişiyor aslında lakin bazı sağlık kuralları ya doğrudur ya yanlış.. işte doğrular ve yanlışlarıyla bildiklerimiz bilmediklerimiz..
Çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar ciddi hastalıklardan hayati tehlikeye kadar gidebilen tablolara neden olabiliyor. Bebekleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmak isteyen ebeveynlerin uzmanların önerileri ile hareket etmesi büyük önem taşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle İnanç, bebek ve çocuk sağlığı konusunda halk arasında doğru bilinen yanlışları sıraladı.
“Yenidoğan her bebekte sarılık görülür”
Yanlış! Yenidoğan her bebek sarılık olmaz. Erken doğan, düşük doğum tartılı, çok iri, tartı kaybı fazla ve kan uyuşmazlığı olan bebeklerde sarılık riski fazladır. Yenidoğan sarılığı sanıldığının aksine bulaşıcı değildir.
“Sarılık olan bebeğe şekerli su içirmek ve sarı giydirmek iyi gelir”
Yanlış! Sarılık olan bebeğe asla su ya da şekerli su verilmemelidir. Sarılık olan bebeğin sık sık anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Üstelik sarı renk giydirilince sarılık geçmez.
“Yenidoğan bebeklerin cildine tuz sürmek isilik ve pişiği önler”
Yanlış! Çok yanlış ve tehlikeli bir inanıştır. Ciltten emilen tuz, bebeğin ölümüne bile sebebiyet verebilir. Bunun için eczanelerden pişik önleyici ürünlerin alınması daha doğrudur.
“Kabız olan bebeğe zeytinyağı içirilmelidir”
Yanlış! Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
“Bebekte deri döküntüleri geçici olduğu için üzerinde durulmamalıdır”
Yanlış! Deri döküntüleri bazen çok önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Vücudun neresinde ve ne şekilde olduğu mutlaka bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
“Diş çıkaran bebeğin ateşi hızla artar ve ishal olur”
Yanlış! Diş çıkarma döneminde bebeğin vücudu ısınır. Ancak ateş düşürücü gerektirecek kadar ateşi çıkmaz. Bu dönemde bebeklerin kakasında yumuşama olur ancak belirgin bir ishal, ateş ya da karın ağrısı olmaz.
“Bebeklerin emzik emmesi diş eğriliğine, dudak sarkmasına sebep olur; parmak emmeleri daha iyidir”
Yanlış! Bebeklerin emzik emmesi 2 yaşına geldiğinde, parmak emmesi ise 3 yaşına geldiğinde bıraktırılmalıdır. Süreç uzarsa çocukların diş ve damak yapısı bozulur.
Çocuklarda tansiyon olmaz
Yanlış! Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin tansiyonuna bakılabilir ve tansiyon ölçümü çocukların muayenesinin bir parçası olmalıdır.
Bebekleri uyuturken saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesi sesinden yararlanılmalı
Yanlış! Gün içinde uzun süreli ve sık görülen ataklar şeklinde ağlayan kolikli bebekler, bu aletlerin sesini, anne karnında duydukları ses ile bağdaştırdıkları için sakinleşebilirler ancak çocukları bu yöntemle uyutmak doğru değildir.
Her çocukta idrar yolu enfeksiyonu görülür ve kısa sürede geçer
Yanlış. Tekrarlayan ve tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları ilerde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Vakit kaybetmeden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…
biz de kabız olan bebeğe zeytin yağı içirilir diye biliyorduk….
yine faydalı bir yazı…
kabızlık için zeytinyağı çok yaygın karnı falanda ovulur ama içirmek başka bir şey tabi
Bizim neslin bebekleri şanslı ki, biz bu bilgileri doktorlarımızdan doğrusunu öğrenerek çocuklarımızı büyüttük :)
kabız çocuğa içirilit diye biliyordum tüh.
ben de kabızlıklta zeytinyağı verenlerdenim :)
bende zeytinyağı konusunda yanlış bilenlerdenmişim bilgi için sağol
GERCEKTEN HARIKA BIR YAZI OLMUS TUM ANNELERICIN ELLERINIZE SAGLIK
Benimde doğru sandığım bilgiler meğerse yanlışmış,çok faydalı bir yazı olmuş.