Evimizin zararlıları! temizleyiciler tencereler kokular..!
Günlük yaşantımızda bize zarar verecek ama aslında farkında bile olmadığımız pek çok tehlike var. Bazılarını biliyoruz ama göz ardı ediyoruz en basiti çeşit çeşit temizleyiciler yağ sökücüler kokular katkılı gıda maddeleri daha neler sayılır neler.. Ama modern hayatın belki gereksinimleri diyoruz peki evimizdeki tehlikeler neler..
Yapışmaz tavalar: ‘non stick’ tencereler ve tavalar yüksek ısı ile beraber yanlış kullanımla da soyulan non stick yüzeyleri bir güzel yiyoruz özellikle pilav için sanki olmazsa olmaz denilen bu tencereler sağlığa son derece zararlı. Aslında teflonun kendisi zararlı değil lakin teflon üretilirken kullanılan PFOA zararlı bir madde olarak kabul ediliyor
Bit ve Kene ürünleri: İçeriğinde pestisit olan bu ilaçlar bir bitten belki de daha çok zarar verebilir bit kene pire ürünleri satın alırken içeriğinde pestisit olmayan ürünleri tercih edin. Pestisit sinir hasarına yol açabilen kimyasallardan.( böyle bit vakası görmediniz)
Naftalin: Naftalin kırmızı kan hücrelerine zarar veriyor ve hayvanlarda kansere neden olabiliyor insanlarda kansere neden olduğu henüz kanıtlanmadı.
Oda Kokuları: Sürekli oda kokusu kullanıyorsanız toksinlerin zamanla vücudunuzda birikebileceğini unutmayın. Bu toksinler özellikle çocuklarda hormon ve üreme sistemlerine zarar veriyor. ( doğal oda kokusu tarifi poratak elma gibi meyveleri bir tencereye koyup haşlayın içine tarçın karanfil atın özellikle kış aylarında kaynaya kaynaya yayın bu koku evinizi ferahlatacaktır )
Yağ sökücüler, fırın temizleyiciler, kireç sökücüler: Ciddi şekilde solunum sistemine zarar verebilecek bu temizleyiciler özellikle sprey forumda kullanılmaması öneriliyor hatta hiç kullanmamak en iyisi ama oyle ya da böyle alınıyor..
Mobilya parlatıcılar: Şimdi doğal içerikli olanları var ama bunlar da kimsal olarak sürekli temas ettiğimiz dokunduğumuz yerlerde olması sürekli kullanımda zarar verecek kimyasallar içeriyor.
Çamaşır suları: Aslında çamaşır suyu tuvalet temizliğinde zararlı değil ama her yere kullanıyor temas ettiğiniz yerlerde mikroplar kırılsın diye umuyorsanız verdiği başka zararlı da göze almalısınız çamaşır suları iyi saklanmalı ve çok az kullanılmalı ayrıca başka kimsayallarla karıştırılmamalı..
Uzatma kabloları: ne alaka diyeceksiniz ama yangınların bir numaralı sebebi uzatma kablolarıdır kullanırken dikkat..
Antibakteriyel sabunlar: Aaman mikroplar kırılsın diye kullandığımız minik şişelerle çocukların okul çantalarına bile koyduğumuz antibakteriyel sabunlardaki triclosoan ve triclorcarbon zararlı maddeler arasında. Uzmanlara göre aksi bir durum olmadığı sürece sabun temizlik için yeterli antibakteriyel sabunlar ya da jellerle biyolojik saatinizi bozmayın..
Şunları da eklemek isterim yeşil şişe doğal demek değildir pek çok kimyasal bizlere yeşil şişelerle sunuluyor bu reklamcılığın ve pazarlamanın ilk kuralı yeşil renk her zaman satın alınmıştır onun için alırken renklere değil içeriklere bakın evet pek çok şeyi bilmiyoruz ama ellerimizi yıpratan temizlik maddeleri iç organlarımıza neler yapmaz canlarımızdan kıymetli değil biraz dikkat..
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…