Güneş kremi ile ilgili 9 efsane

Annekaz
24 Mayıs 2022
Yorum Yok

Yaz geliyor  koruyuculuklarından daha fazla fiyatını konuştuğumuz güneş kreminin şimdi tam zamanı. Güneş kremleri bizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için harika bir yöntemdir.

GÜNEŞ KREMİ NASIL ÇALIŞIR?

Geniş spektrumlu bir güneş kremi , güneş ışınlarının cildinize, özellikle de UVA ve UVB ışınları olarak adlandırılan UltraViolet A ve B ışınlarına zarar vermesini engeller. UVA, yaşlanmaya (foto yaşlanma) neden olur ve UVB yanmaya neden olur . UVA ışınları hücrelerde genetik hasara neden olabilir ve UVB’den daha derine nüfuz edebilir.

İki temel güneş koruyucu türü vardır: kimyasal ve fiziksel . Basitçe söylemek gerekirse, kimyasal güneş kremleri kimyasal içerenlerdir. Oktilkrilen, avobenzon ve oktinoksat gibi şeylerden bahsediyoruz. Fiziksel güneş kremleri çinko ve titanyum oksit gibi doğal maddeler kullanır.

Efsane 1: Fondöten veya BB kreminin SPF koruması yeterlidir

Ne yazık ki bu doğru değil..

Dermatolog Jessica Weiser ,  Genel olarak, makyaj malzemelerinde  SPF 15-25  güneşten koruma miktarı olduğu söylense bile bu yeterli değil. Güneşe karşı uygun şekilde korunmak için, makyajın altına geniş spektrumlu UVA/UVB kapsamına ve 30 veya daha yüksek SPF’ye sahip bağımsız bir güneş koruyucu uygulanmalıdır.

Plastik cerrah Yannis Alexandrides, makyajın yeterli koruma sağlamasının tek yolunun, prezentabl görünmeyi imkansız kılacak kadar şekilde çok katman yapmak olduğunu ekledi. Cildiniz için gerçekçi veya doğru güneş korumasını elde etmek için normal fondöten miktarının yaklaşık sekiz katına ihtiyacınız var.

Efsane #2: Kışın güneş kremine ihtiyacınız yok

Diğer bir yaygın efsane ise güneş kremini yalnızca hava sıcakken ve güneş tüm gücüyle dışarıdayken kullanmanız gerektiğidir. Ancak UV ışınları gün boyunca her zaman mevcuttur ve yıl boyunca güneş koruyucu kullanmak önemlidir : Cildin UV’ye maruz kalmadığı tek zaman, dışarısı karanlıkken gün batımından sonra ve gün doğumundan öncedir. Kayak yaparken, evde otururken kış gününde bile olsak güneş kremi uzun vadede hem yaşlanma etkilerini azaltıyor hem de cilt kanserine karşı riski düşürüyor.

Efsane #3: Normal yüz kreminizle aynı miktarda güneş kremi uygulayın

Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre , güneş kremi için önerilen doz tüm vücut için veya 2 yemek kaşığı Birleşik Krallık’taki Ulusal Sağlık Servisi , baş, yüz ve kollar için 2 çay kaşığı önermektedir; ve Avustralya’daki Kanser Konseyi , her bir kol, bacak, vücut önü, vücut arkası ve yüz için 1 çay kaşığı önerir; bu, tam vücut uygulaması için toplam yaklaşık 7 çay kaşığına eşittir.

Efsane #4: Sabah bir kez uygulamak yeterlidir

Güneş kremi etiketlerinin iki saat sonra veya suya maruz kaldıktan veya terledikten sonra yeniden uygulanmasından bahsedildiğini hiç fark ettiniz mi? Güneş kremi kuru ciltte iki saat sürse de ıslak ciltte sadece 40 ila 80 dakika silinip gidiyor. Dışarıda vakit geçirdiğiniz herhangi bir günde, en az iki saatte bir tekrar uygulamanız gerekir.

Efsane #5: Güneş kremini yüz kremi veya fondöten ile karıştırabilirsiniz.

Böyle yapıldığında  yeterli korumaya sahip olmak için muhtemelen yeterince güneş kremi uygulamıyorsunuz ve potansiyel olarak aktif bileşenleri seyreltiyorsunuz ve etkinliğini azaltıyorsunuz. Bunun yerine, her ürünü düzgün bir şekilde katmanlamanızı , en son güneş koruyucunuzu sürmenizi ve kuruduktan sonra fondöteninizi eklemeniz en iyisi.

Bunu da seversin  En iyi güneş kremi tavsiyesi

Güneş kremini SPF olmayan yüz kremi veya fondöten ile karıştırmak SPF faktörünü azaltabilir.

Efsane #6: SPF 20 ve SPF 30, SPF 50 koruması sağlar

Bu biraz doğru, ancak gerçekte, aynı ürünün iki katmanın şeklinde uygulamak en iyisi. Yalnızca iki katman eşit olarak uygulanırsa kümülatif olarak çalışır, ancak ilk katmanın bir kısmını silmeden bunu yapmak imkansız. SPF 20 ve ardından SPF 30 uygulamak, tek başına SPF 30 uygulamakla aynı korumayı sağlayacaktır.. o yüzden güneş kremi kullanırken toplama işlemi yapmayın.

Efsane #7: SPF kullanmadan yanmazsanız sorun yok

Bronzlaşma aslında hücrelerinizin ölmesidir – bu yüzden cildiniz kahverengiye veya kırmızıya döner. Kulağa çok sağlıklı gelmiyor, değil mi? Güvenli bronzluk diye bir şey yoktur, Herhangi bir bronzluk, cilt hücrelerinde birikmiş UV hasarının bir işaretidir.  Cildiniz göremediğiniz güneş hasarı yaşayabilir, bu da erken yaşlanma belirtilerine, hiperpigmentasyona ve potansiyel olarak cilt kanserine neden olabilir. Bu bronzlaşmanın karanlık yüzü!

Efsane #8: Düşük bir SPF yeterlidir

Kullanmakta olduğunuz mevcut SPF ile cildiniz güneşte pembeleşiyorsa, SPF faktörünüzü yükseltmeniz gerekir. Güvenli olması için SPF 30’u öneriyorum. SPF 30, cilt kanserine karşı korumanın yanı sıra kolajeni korumak ve cildin daha genç görünmesini sağlamak için yeterli..

#9: Güneş kremi kansere neden olabilir

Bu, daha fazla çalışma yapılması gerektiğinden, henüz bir efsane sessizliği olarak adlandırılamaz. Ancak şu anda bildiğimiz şey şu: Bu noktada, güneş kreminin kansere neden olabileceğini düşündürecek yeterli bilimsel kanıt yok. Yakın zamanda yapılan bir araştırma , kimyasal güneş kreminin ortak bir bileşeni olan oksibenzonun insanların kan dolaşımında 21 gün boyunca kaldığını, ancak bunun kanserle doğrudan bağlantılı olmadığını buldu.

FDA’da uygulamalı düzenleyici bilim bölümünün başkanı olan David Strauss, kısa süre önce “bir güneş kreminin aktif bileşeninin veya başka bir tür bileşenin emilmesi, güvenli olmadığı anlamına gelmez” tavsiyesinde bulundu .

Ancak, güvenli oynamak istiyorsanız, Gross, oksibenzon bileşeninden kaçınmanızı önerir. Ama güneş kremi sürmeye devam edin. Güneş kremi kullanmaktan kanser almaktansa, güneş kremi sürmeden cilt kanserine yakalanma olasılığınız çok daha yüksek

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.