Japon çocuklara öğretilen ve uygulanan şeyler
Japonlar muhteşem kültürleri ile dünyada parmakla gösterilen nadir ülkelerden birisi. Teknoloji ile uyumları ve çalışma disiplinleri dillere destan. Japonlarda bu tutkunun sebebi çok küçük yaşlarda başlayan eğitim ve verilen sorumluluklar. Sadece Japonya’da değil asya ülkelerinin çoğunda eğitim çok küçük yaşta bizden daha farklı boyutta ilerliyor
Türkiye’de yapılsa tepki görecek çok fazla uygulama var çocuklar camdan fanuslar içinde yetiştirilmiyor beden ve ruh eğitimi küçük yaşlarda katı şekilde başlıyor. Mesela şu okuma ve yazma sistemi çocuklara masada dik oturmayı ve belli mesafeden yazı yazmayı ve okumayı sağlıyor. Tuhaf gibi görünse de beden disiplini için defalarca dik dur dik otur demekten daha etkili tabi bunun yanı sıra spor dersleri de var.
Çin’de okumaktan ya da çalışmaktan yorulan gözleri dinlendirmek için egzersizler var bu egzersizler okullarda broşür olarak dağıtılıyor 6 seansta çalışmaktan yorulan gözler dinlenip yeniden çalışmaya başlayabilir.
Daha büyük sınıflar için dışarıda ders çalışma oldukça yaygın. Öğrenciler temiz hava alırken özellikle toplu sınavlarda daha konstantre oldukları söyleniyor.
Japonya’da pek çok asya ülkesinde göreceğiniz bu maskelerin sebebi sadece sağlık değil, olası gribal enfeksiyonların neden olduğu iç gücü kaybını önlemek. Yani hasta olup derslerinden ya da işlerinden geri kalmak istemiyorlar.
Japonya’da doğal sebeplerden ya da bir şekilde okula gidilemediğinde canlı yayınla öğretmenler ders anlatıyor. Evden mecburi olarak çocuklar derse katılıyor.
Japonya’da devlet okullarda öğle yemeği veriyor okullarda kantin ya da fastfood şubesi yok. Geleneksel ve yerel yemekler var pirinç balık miso çorbası gibi hafif ve bol vitaminli yemekler tercih ediliyor.
Japonya’da dışarıda vakit geçirme şehir merkezinde ya da AVM turlarından ibaret değil. Beden gelişimi için küçük yaştaki çocuklar bol bol yeşil alanlarda doğa ile buluşturuluyor.
Japonya’da okul servisi yok denecek kadar az. Çocuklar en yakın okula yürüyerek gidiyor ya da bisiklete biniyor.
Japonya dünyanın suç oranı en düşük ülkelerinden birisi metro ağı geniş ve çocuklar çok küçük yaştan itibaren tek başlarına metro ağından faydalanabiliyor. Alışveriş yapabiliyor ve topluma güven duyarak kendini onun bir parçası olarak hissediyor.
Japonya’da okullarda temizlik görevlisi yok. Sınıf yaşı kaç olursa olsun kendi temizliğini yapıyor. Bu şekilde çocuklar hem temizlik yapmasını ve düzenli kalmasını öğreniyor hem de sorumluluk duygusu alıyor.
Japonlar bu konuda dünyada nadir örneklerden.
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…