Koruyucu Aile Nedir, Nasıl Olunur?

Annekaz
26 Ekim 2024
Yorum Yok

Koruyucu aileler, bir çocuğun sıcak aile ortamı içerisinde bakım görüp sevgiyle yetişmesini sağlayarak çok anlamlı bir büyüme hikayesinin kahramanı oluyor. Koruyucu aile nasıl olunur ve koşulları nelerdir öğrenmek isteyenler için işte aranan rehber!

Biyolojik ailesinin sevgi ve bakımından mahrum kalan çocuklara belirli bir süre yuva olmak isteyenler için ülkemizde “koruyucu ailelik” adı verilen bir sistem mevcut. Biyolojik ailesinden bakım göremeyen devlet koruması altındaki çocukları belirli bir süre boyunca himayesi altına alarak barınma ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılayan, en önemlisi de onları aile sevgisiyle tanıştıran birey ya da ailelere koruyucu aile deniyor. Evlat edinmekten daha farklı bir sisteme sahip olan koruyucu aile sistemi üzerine merak ettiğiniz tüm bilgiler sayfanın devamında! 

Koruyucu Aile Nedir?

Koruyucu aile adlandırması, bir sebeple kendi biyolojik ailesinin bakımından mahrum kalarak devlet koruması altına alınmış çocuklara belirli bir süre aralığında bakım, yetiştirme ve aile bağının gerektirdiği sevgiyi sunan aileler için kullanılıyor. 0-18 yaş aralığındaki çocuklar için koruyucu aile olmanın belli başlı şartları bulunuyor. Bu şartları yerine getiren adayların başvurularını ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne yapmaları gerekiyor. 

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da resmi sitesinde koruyucu aile tanımını “(…) çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.” olarak yapıyor.

Koruyucu Aile Nasıl Olunur?

Koruyucu aile olmak için başvurunuzun incelendikten sonra onay alması gerekiyor. Hayat Sende Derneği ve Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği (KOREV), koruyucu aile olmaya giden süreci, şu başlıklarla açıklıyor

  • Başvuru
  • Evrakları hazırlama
  • Sosyal inceleme ve onay 
  • Uygun çocukla eşleştirme ve uyum süreci 
  • Koruyucu Ailelik Sözleşmesinin imzalanması 
  • Çocuğun yerleştirilmesi 
  • İzleme ve denetim
Koruyucu Aile Yönetmeliği kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından ailelerden sağlık raporu, adli sicil kaydı, öğrenim belgesi ve gelir belgesi gibi belgeler isteniyor. Ardından başvuru sahipleri hakkında aile ilişkilerine etki edecek konulara dair detaylı incelemeler yapılıyor. 

Koruyucu Aile Süreci Nasıl Başlar?

Koruyucu aile süreci, evli ya da bekar olmaları fark etmeksizin bireylerin koruyucu aile olma kararı vermesiyle başlıyor. Bu kararı alan kişi ya da ailenin, ikametinin bulunduğu şehrin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne dilekçe vererek koruyucu aile başvurusu yapması gerekiyor. Başvuruyu ayrıca e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/ashb-koruyucu-aile-ilk-gorusme-talebi adresi)  üzerinden yapma şansı da bulunuyor. 

Evlat Edinme ve Koruyucu Aile Arasındaki Farklar

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu aile hizmeti hakkında yayınladığı kapsamlı soru-cevap sayfasında evlat edinme ve koruyucu aile olma arasındaki farklara şu şekilde yer veriyor:

  • Evlat edinme, çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesi anlamına geliyor. Koruyucu aile ise çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşıyor, hatta bunun için de devletten belirli bir maddi yardım alıyor. 
  • Evlat edinmede çocuk artık ailenin yasal bir parçası sayılırken koruyucu ailenin çocuğa verdiği bakım, kısa ya da uzun süreli olarak değişmekle birlikte sonu olan bir süreç olarak planlanıyor. 
  • Evlat edinmede velayet evlat edinen aileye geçerken koruyucu aile olunduğunda çocuğun velayeti değişmeyerek biyolojik ailesinde kalıyor. 
  • Evlat edinme, evlat edinen ile evlat edinilen arasında yapılan bir aile hukuku sözleşmesi olarak resmiyet kazanıyor. Koruyucu aile ise koruyucu aile ile ikamet edilen şehrin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü arasında yapılan bir sözleşmeye dayanıyor.
Bunu da seversin  Babalar kızlarıyla nasıl oyun oynar?
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu aile türlerini model olarak şu dört alt grupta topluyor:

  • Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli
  • Geçici Koruyucu Aile Modeli
  • Süreli Koruyucu Aile Modeli
  • Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli 

Öz ailesinin yanına kısa süre içerisinde döndürülme imkanı bulunmayan ya da kalıcı olarak yerleştirilemeyeceği saptanan çocuklar için uygulanan “Süreli Koruyucu Aile Modeli”, ülkemizde en çok tercih edilen model olarak öne çıkıyor. 

Koruyucu Aile Olma Şartları Nelerdir?

Koruyucu aile olabilmek için belirli kriterlere ve şartlara sahip olmak gerekiyor. Bu şartları yerine getiren evli ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz herkes koruyucu aile olmak için başvuru yapabiliyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Sürekli olarak Türkiye’de ikamet etmek
  • 25-65 yaş aralığında olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Düzenli bir gelire sahip olmak
  • Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi olmamak
  • Başvuran kişi evli ise eşin de onayının ve talebinin olması (Eşlerin birlikte başvurması gerekiyor.)

 

*Bu sayfada yer alan bilgiler, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların ya da verilen önerilerin yerine geçmemelidir. Koruyucu aile hizmeti hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

 

Kaynaklar:

https://www.aile.gov.tr/sss/cocuk-hizmetleri-genel-mudurlugu/koruyucu-aile-hizmeti/ 

https://www.hayatsende.org/wp-content/uploads/2023/02/Koruyucu-Ailelik-Evlat-edinme-Bilgilendirme-.pdf

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.