Menopoz dönemi için 10 öneri
Kadınların yaşamında fizyolojik bir süreç olan menopoz,yan etkileri sebebiyle kritik bir dönemdir. Yaşam kalitesini düşüren psikolojik ve fizyolojik etkenleri ile çoğu kadını sosyal yaşamdan uzaklaştıran menopoz dönemini en rahat biçimde atlatmanız için 10 altın önerimiz var.
Menopoz nedir?
Son adet döngüsü olan menopoz,doğal bir süreçtir ve yavaş gelişir.Kadını fiziksel ve ruhsal olarak etkiler. Bir çok hastalık menopoz döneminde daha sık ortaya çıkar.
Menopoza ne zaman girilir?
Genetik faktörler menopoz yaşını çok etkilemesine rağmen,gebelik sayısı,ilk adet olunan yaş,geçirilen ameliyatlar, kemo-radyoterapi görmüş olmak,
doğum kontrol haplarının kullanımı, ırk, beslenme, çalışma durumu, fiziksel özellikler, alkol-sigara tüketimi menopoza girme yaşını değiştirebilir.
Türkiyede menopoz yaşı 46,7 olarak belirlenmiştir.
Menopoz döneminde hangi rahatsızlıklar görülür?
Menopoz öncesi dönemde adet düzensizlikleri,normal dışı kanamalar,ateş basması,cinsel problemler ve psikolojik sıkıntıların yanı sıra, menopoz dönemi geldiğinde ise en yaygın görülen sıkıntı sıcak basmasıdır. Terleme,agresif davranışlar,iştahsızlık,baş ağrısı,eklem ve kas ağrıları,çarpıntı,uykusuzluk yaşanabilir.
Neler yapılmalı ?
MUAYENE
Düzenli olarak mamografi, meme ultrasonu, jinekolojik muayene ve PAP Smear testi, tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, TSH gibi sağlık kontrollerinizi yaptırın.
BESLENME
Çay-kahve ve sigara kullanımınız,sıcak basmasını artırır. Yağ (özellikle doymuş yağ) ve şeker alınımını azaltmak ve diyetteki lif miktarını artırmak ideal kilonuzu korur ve diğer sıkıntıları önler. Tuz ve şeker tüketiminizi sınırlandırın. Uykusuzluk, sıcak basması ve kemik erimesini tetikleyebilen çay, kahve, kola, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durun. Sakinleştirici etkisi olan bitki çayları içebilirsiniz.
EGZERSİZ
Hareketsiz yaşam menopoz sürecini olumsuz etkilemektedir. Düzenli , yürüyüş,egzersiz, kemik ve kasları ve kalbinizi kuvvetlendirir, kemik kaybını yavaşlatır, denge, esneklik ve çevikliğinizi ve kendinize güveninizi artırır, stresi azaltır ve sağlıklı bir kiloyu korumada çok önemli rol oynar.
HORMON TEDAVİSİ
Hormon tedavisi sıcak basmaları, uyku bozuklukları ve menopozla ilgili ruhsal değişiklikler, vajinal kuruluk, gece terlemeleri, yorgunluk ve eklem ağrılarını azaltır. Kalın bağırsak kanserinden ölümleri %50 azaltır. 5 yıldan az süreli kullanım meme kanseri riskini artırmaz. Doktorunuza danışıp uygun bir tedavi sürecine başlayabilir,deneyip memnun kalmazsanız bırakabilirsiniz.
YENİ DENEYİMLERE ŞANS VERİN
Yaşamınızın bu dönemini en verimli şekilde değerlendirin,ailenize ve kendinize vakit ayırın,doktorunuzla konuşmaktan ve destek almaktan kaçınmayın, her dönem değerli olduğunuzu, bunun kadın yaşamının bir parçası olduğunu unutmayın! kendinizi sevin.
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…