Miyomlar hamileliğe engel mi?

Annekaz
30 Nisan 2013
1 Yorum

Cem Fıçıcıoğlu

Tüp bebek tedavisinin ülkemizdeki en ünlü isimlerinden biri olan Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, kadınlarda en sık rastlanan kısırlık nedeni olan miyomlar hakkında bilgiler verdi.

Miyom Nedir?

Genel olarak miyom tıbbi terim ile leiomyoma,fibroid ya da myom ismiyle bilinmektedir.kısaca miyom genellikle düz kaslara sahip ve bağ dokusu olan iyi huylu kitledir. Ancak genellikle yaygın olarak ur diye tanınmaktadır. Çoğunlukla miyomlar toplu iğnenin başı büyüklüğünde başlayarak bir karpuz büyüklüğüne kadar farklılık göstermektedir. Miyomlar tek bir adet olabileceği gibi ya da birden fazla sayılamayacak kadar da mevcut olmaktadırlar. Genel olarak iyi huylu olan bu kitleler kansere dönüşümünün olma olasılığı en düşük olma özelliğine sahiptir. Pek çok kişi kendinde miyom olduğunun bile farkında değildir.

Aşağıdaki yazıda bu konu ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalıştım

http://www.cemficicioglu.com.tr/miyom-ve-tanisi

Miyomun oluşma sebepleri nelerdir?

Sıklıkla rastlanan bu kitlelerin nasıl ortaya çıktığı hususunda tam bir açıklama bulunmamaktadır. Bazı kadınlar miyomla hiç tanışmaz iken bazı kadınlar ise sürekli olarak yeni miyomlar ile karşılaşır. Ancak neden kaynaklandığı bilinmiyor. Genellikle doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda miyomlara daha sıklıkla rastlanmaktadır. Ancak düşük dozda olan doğum kontrol haplarında böyle bir etki görülmez.

miyom

Miyomun türleri nelerdir?

Çoğunlukla miyomlar kendi lokalizasyonlarına bağlı durumlarda farklı türde pek çok şikâyete sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı rahmin hangi bölümüne yerleşmiş ise ona göre sınıflandırılmaktadır.

  • Submuköz miyom: rahmin içersini döşeyen endometrium tabakasının hemen altına yerleşmiş olan türüdür, bu miyom büyüdükçe döner ve bu da ara kanamalara yol açar.
  • İntramural miyom: çoğunlukla rahmi oluşturmuş olan kas tabakalarının içersinde yer almaktadır, miyom büyüdükçe birlikte rahimde büyür.
  • Subseröz miyom: bu tür ise rahmin dış yüzeyinde dışarıya doğru büyüyen miyomlardır ve kanama şikâyetleri yaratmaz.
Bunu da seversin  Yastık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miyomun tedavisi nasıl yapılır? 

 

Miyomda tedavi genellikle büyüklüklerine, belirtilerine ve hastada meydana gelen şikâyetlere dayalı olmaktadır. Şikâyet yaratmayan miyomlara tedavi gerekmez.

 

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (1)
  1. gülten dedi ki:

    sayfanı açınca doktorumla karşılaşmak hoş oldu harika bi doktordur kendisi ve herkese tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.