Mutfak masrafları nasıl kısılır? Evde ekonomi devri başladı
Son zamanlarda gıda fiyatları inanılmaz bir artış trendinde. Mutfak masrafları aldı başını gitti sadece marketler değil korona sebebiyle üretimi azalan ya da hasadı zorlaşan meyve sebzelere de el sürülmüyor durum böyle olunca az alınıp sonuna kadar kullanılıyor. Mutfak masrafları nasıl azaltılır, hem kaliteli beslenip hem de nasıl daha az harcanılır kısa şekilde toparlamaya çalıştım sizin de fikirleriniz varsa lütfen yorum olarak yazın
Mutfak masrafları nasıl kısılır?
Öncelikle yapmamız gereken ilk şey ne alırsak alalım ne pişirirsek pişirelim israf etmeyeceğiz yemeğe çöpe giden yemek cüzdanınızdan uçup giden paralar demektir. Bunu disiplin haline getirin ve her zaman size yetecek kadar alışveriş yapın.
Pazar masraflarını yarıya indirin
Haftalık alış veriş listesi yapıp pazara akşam saatlerinde gidin, akşamları pazarcılar işlerini çabuk bitirmek adına ürünlerini toparlamaktansa daha uygun fiyata vermeyi kabul ederler. Haftanın 3 -4 günü ana yemek sebze yemeği yapıyorsanız mevsimlik yemeklerden liste yapın mesela pazartesi Taze fasülye 1 kilo, Çarşamba Karnıyarık patlıcan 1 kilo , Cuma dolma biber 1 kilo dolmalık biber, Pazar Mücver 1 kilo kabak gibi. Bu şekilde hem yemek planı hem de alışveriş planı yapmış olursunuz. Bunların dışında her sofraya gelen taze salata malzemeleri de ekleyin. Mevsim meyvelerinden mutlaka az da olsa alın yaz aylarında karpuz kavun üzüm, kış aylarında mandalina portakal gibi..
Mutfakta Fırsatları kaçırmayın
Kendinize güveniyorsanız ucuza bulduğunuz şeylerden fazlaca alıp dolaba kaldırabilirsiniz. Kışlık hazırlıklar artık sadece kışlık değil her mevsim hazır gıda her zaman iyidir. Burada devreye bozulmak üzere olan gıdaları değerlendirme de devreye giriyor. Mesela maydanoz çabuk sararır doğrayıp bir pet şişeye koyup buzluğa kaldırabilirsiniz. İhtiyacınız oldukça kapağı açar ve don haldeyken kullanırsınız her zaman el altında taze kıyılmış maydanoz olması oldukça pratiktir. Bir iki tane kalmış sebzeleri bir araya getirip türlü gibi pişirebilirsiniz olmadı çabucak kurutabilirsiniz. Uygun fiyata bulduğunuz yufkalardan börek yapıp derin dondurucuya koyabilir, Pörsüyen havuçları rendeleyip pişirip soğutup tatlı yapabilir ya da yaptığınız tatlıları dondurabilirsiniz. Mutfakta yaratıcı olun değişik yöntemleri azar azar deneyerek gıda saklama tecrübelerinizi geliştirin.
Reçelleri sulandırıp tekrar pişirin
En güzeli reçeli kendiniz yapmanız ama hazır satın alıyorsanız o jölemsi koyu kıvamlı reçellerin pek sevilmediğini söylemeliyim. Hazır reçeli hem daha lezzetli hem de daha çok yapmanın bir yolu var. Reçeli küçük bir tencereye boşaltın kavanozuna su doldurun ve çalkalayın tenceredeki reçelin üzerine dökün ve iyice karıştırıp bir kaç taşım kaynamasına izin verip tekrar kavanozlayın 2 kavanoza yakın reçeliniz olur inanın kimse reçelin değiştirdiğiniz frk etmez.
Bulaşık makinesi tabletlerini ikiye bölün
Bunu bilmeyen yoktur galiba sert tabletleri bıçakla bölüp kutuda saklayabilirsiniz. Jel tabletleri yıkama sırasında makasla kesin yarısını kullanın diğer yarısını da ertesi yıkama için saklayın, inanın bulaşıklarınız yine harika şekilde yıkanıp tertemiz olacaktır.
Parlatıcıyı her yerde kullanın
Bulaşık makinesi parlatıcısı harika bir leke çıkarıcı ve kireç sökücüdür. Halılarda oluşan lekeler ya da duşakabin içindeki kireçleri çabucak temizler. Bu özel alanlar için özel deterjanlar almanıza gerek yok.
Camsil yerine şampuan
Boş sprey şişesine çok az kremsiz şampuan ekleyin üzerini su ile doldurun bu karışımı camlara sıkıp sadece kurulayın tertemiz olacaktır, bu karışımla bütün eşyalarınızın tozunu alabilirsiniz.
BÜYÜK MARKETLERE GİTMEYİN
Alışverişe çıkmadan önce liste yapmak en güzeli demiştik. Salça, deterjan, bakliyat, yağ, şeker, çay gibi sürekli el altında tutulması gereken şeyleri toptan ve araştırarak alın. Market broşürlerini takip edin yerel marketleri toptan satan grossları gözden kaçırmayın. Yeni markalar ya da bilinen markaların yeni ürünleri her zaman biraz daha uygun fiyata piyasaya girer mutlaka bu markaları deneyin.
Toptan aldığınız bakliyatları iyi koruyun boş pet şişeleri atmayın içine bakliyatları koyun bir iki adet defne yapağı atın ve ağızlarını iyice kapatın. Bu bildiğim uzun süreli en iyi koruma yöntemi ağzı iyi kapanmazsa cam kavanozda bile kurtlanır.
BAZI ŞEYLERİN UCUZU OLMAZ
Ezik bir domatesi almak sizi zehirlemez hatta belki daha lezzetli bile olabilir ama bozuk et, süt ya da balık sonuçları ciddi olabilir bu tür gıdalarda ucuza kaçmayın taze ve uygun almak için fırsatları kollayabilirsiniz ama ucuz etin yahnisi pek de hoş olmaz bunu unutmayın.
Arap sabunu kullanın
Yer temizleyicileri yerine jel şeklinde satılan eski usul arap sabunu kullanın aldığınız bir paket arap sabunu 6 ay boyunca parke silmek için yeterli üstelik daha sağlıklı.
Kendi süt ve yoğurdunuzu yapın
Yerel ve size yakın bir çiftçi bulun sütünden emin olduğunuz çiftçiden süt alın ve kaynatırken köpüklerini başka bir kaba alın soğuturken de kaymaklarını alın. Kalan süt ile yoğurt yapabilirsiniz. Taş gibi yoğurt nasıl yapılır?
Kalan köpüklü kaymaklı sütü ister bir kaba alıp dondurun isterseniz yoğun kahve sütü olarak kullanın. Kaymakları ve süt köpüklerini dondurup biriktirebilirseniz çok kolay bir şekilde tereyağı yapabilirsiniz.
Sarımsaklar, limonlar buzluğa
Sarımsaklar taşköprü değilse uzun süre saklaması biraz zordur. Düşük fiyata bulduğunuz sarımsakları ayıklayıp tuzla ezin küçük kilitli saklama kaplarına koyup buzluğa kaldırın. Kullanacağınız zaman kırıp kullanın gerisini dolaba kaldırın.
Limonları tıkayıp öylece buzluğa atabilirsiniz. kabuğu ile rendelenince oldukça güçlü bir limon aroması ortaya çıkar gerisi de dolaba konur.
Yazı çok uzadığı için gerisini diğer Mutfak masrafları nasıl kısılır? yazıma sakladım lütfen takipte kalın..
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…