Okul Öncesi Eğitimin Amaçları
Eğitim, toplumların gelişmişlik göstergelerini arttırmaları için ellerindeki en büyük fırsattır. Global dünyada artık sınırların dijital manada kalkması ile birlikte, eğitim konusu çok daha önemli bir noktaya gelmiştir. Literatürde büyük dünya ülkeleri olarak adlandırılan yerlerde, eğitim konusundaki gelişmeler asla yeterli görülmemekte ve bilimsel olarak daha da ileri gidilmesi için araştırmalar yapılmaktadır. Aslında eğitimin ileri gitmesi; sadece bulunduğu ülkeyi değil, içerisinde bulunan insanlık tarihini de çok farklı noktalara taşıyacak özelliklere sahiptir. Yapılan bilimsel ve akademik çalışmalar sonucunda, eğitimin başlayacağı yaş ile ilgili farklı görüşler vardır. Fakat bu çalışmaların temel noktası ise okul öncesi adı verilen bir dönemle, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel olarak eğitim sürecine hazırlanması gerektiğini içermektedir.
Okul Öncesi Eğitimde Genel Amaçlar
Okul öncesi eğitim konusu, ülkemizde çok yoğun bir şekilde üzerine düşülen ve desteklenen eğitim programlarından bir tanesidir. Devletin bütün teşvikleri ve donanım altyapı desteği sayesinde, her geçen gün okul öncesi eğimin daha iyi noktalara geldiği görülmektedir. Okul öncesi eğitimin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen genel amaçlarına bakılacak olursa; öncelik çocuklarda bir kişilik gelişimi sağlamak olarak karşımıza çıkar. Bu gelişimin içerisinde fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel farklı konu başlıkları yer almaktadır. Genel amaçlardan diğeri ise dünyada kabul gören ilkokula hazırlık konusundadır. Bu sayede çocuk, kendi bireysel becerilerinin ve fiziksel kabiliyetlerinin artmasını hissedecektir.
Okul Öncesi Eğitimin Çocuk Gelişimi İle İlgili Özel Amaçlar
Okul öncesi eğitim, her şeyden önce çocukların zihinsel anlamda karakterlerinin ilerlemesini ve yaşının ötesine geçmesini amaçlar. Bunun yanında kas gelişimini sağlamak da önemlidir. Çocuklarda etkin bir sevgi ve saygı ortamı yaratılarak, doğru bir tavır geliştirilir. Çocuklar okul öncesi eğitimler sayesinde paylaşmayı ve yalnız başına dertlerin üstesinden gelmeyi öğrenir. Okul öncesi eğitimde sağlanan interaktif eğitimlerde, sağlıklı iletişimler kurulur. Sosyal çevrenin tanıtılması ve sosyallik kavramları da, ilk defa okul öncesi eğitimle beraber aşılanır. Bağımsızlığın gelişmesi ve çocuklarda öğrenme becerilerinin ortaya çıkartılması, özel amaçlardan diğerleridir. Bu sayede etkin bir gelişim sağlanacak ve çocuklar ilkokula tam kapasite olarak hazır hale gelecektir.