Prematüre Bebek Anneleri Nelere Dikkat Etmeli ?
Normal gebelik süresinin dolmasından önce doğmuş olan bebekler prematüre bebek olarak isimlendirilmektedir. Gebelik süresi normalde 38-42 hafta arası olup gebeliğin 37 haftadan daha kısa sürmesi halinde prematüre bebek doğumu gerçekleşmiş olur. Bu özel durumdan dolayı prematüre bebek annelerinin bazı konularda dikkatli olması gerekmektedir.
Prematüre Bebeğin Beslenmesi
Prematüre bebeklerin besin ihtiyaçları diğer bebeklere oranla daha fazla olmaktadır. Bebeğin 33 haftalıktan erken doğması halinde emme ve yutma gibi reflekslerinin gelişmemiş olması muhtemeldir. Bu durumda olan bebeklerin anne sütüyle hastanede ortamında tıbbi yöntemlerle beslenmeleri sağlanabilir. Bu yöntemler arasında anne sütünün bir sonda kullanılarak bebeğin midesine gönderilmesi tekniği bulunmaktadır. Bebekle anne arasında kuvvetli bir bağ olması için bebeğin ilk dönemlerinde mutlaka anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Bu özel durumda ise bebeğin emme durumu olmayacağı için anne sütünün sağılmak suretiyle bebeğe verilmesi gerekir. Sağılmış olan anne sütü, uygun koşullarda paketlendiği takdirde derin dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edilebilirken normal buzlukta ise 1 ay kadar korunabilmektedir. Sütün sağlıklı olarak muhafazası oda sıcaklığında 8 saat kadarken buzdolabında 24 saattir. Sütün buzlukta bekletilmesi halinde bebeğe verilmeden önce oda sıcaklığında bir süre bekletilmesi ve sonra bebeğe verilmesi gerekmektedir. Annenin sütünün olmaması halinde ise prematüre bebek, mama kullanılarak beslenmelidir.
Prematüre Bebekte Görülen Solunum Problemleri
Prematüre bebeklerde, beynin yeterince olgunlaşmaması nedeniyle görülen sorunlardan biri de bebeğin solunumunun durmasıdır. Bu durum tıp literatüründe apne olarak isimlendirilmektedir. Solunum durmasının 10 saniyeye kadar uzaması halinde ise mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bebeğin solunumunun durması doğumundan sonra hastanedeyken olabileceği gibi taburcu olunmasından sonra evde de meydana gelebilir. Prematüre doğan bebeğin solunumunun takip edilmesi son derece önemli bir husustur.
Prematüre Bebeğin Temizliğinin Yapılması
Yeni doğan bebeklerin bakımında ve temizliğinde kullanılan eşyaların temiz ve steril olması çok önemlidir. Bebeğin kullanmakta olduğu özellikle emzik ve biberon gibi eşyaların mutlaka sterilize edilmeleri gerekmektedir. Evde yapılacak sterilize yöntemlerinin en bilineni ve kullanılanı suda kaynatmaktır. Ayrıca biberonun iç kısımlarının mutlaka fırçayla temizlenmesi gerekir.
Prematüre Bebeklerin Cilt Bakımı
Prematüre bebeklerin ciltleri de oldukça hassas bir yapıdadır. Vücudun kıkırdaklardan oluşan bölümleri henüz yeterli olgunluğa ulaşmamıştır. Bu nedenle uyku sırasında bebeğin pozisyonunun belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Bebeğin baş bölgesine de özellikle dikkat edilmeli, bebek sürekli aynı şekilde yatırılmamalıdır.