Sadece Bir Güneş Yanığı Cilt Kanserine neden olabilir mi?
Beyaz tenli olduğum için yaz tatilinde plajda sahilde kötü bir güneş yanığı için bana iki saat bile yetiyor. Peki Yılda sadece bir kez bile böylesine yanmamız cilt kanserine yakalanma ihtimalimizi artırır mı?
Çocukken bu tür şeylere pek dikkat etmiyoruz, annem sık sık gölgede oynamamı güneş kremi kullanmamı söylerdi. . Yaşlandıkça, söyledikleri kulaklarımda çınlamaya başladı. Gerçekten güneş yanıkları kansere neden oluyor muydu? Yani arada sırada herkes güneşte yanıyor, bu gerçekten ne kadar kötü olabilir?
Dermatolog Jeffrey Fromowitz, araştırma ve Cilt Kanseri Vakfı tarafından desteklenen bir istatistiğe atıfta bulunarak Çocuklukta kabaran bir güneş yanığının ileriki yaşlarda melanom geliştirme riskinizi iki katına çıkardığını söyledi. Üstelik sadece kabarcıklı yanıklar değil tipik o bizi kıpkırmızı yapan güneş yanığının da ölümcül cilt kanseri türü olan melanom geliştirme riskinizi iki katına çıkardığını da paylaşıldı.
Güneş Yanığı Aslında Cildinize Ne Yapar?
Çoğumuz güneş yanıklarında kendimizi harika hissetmediğimizi biliyoruz. Ağrılı, hassas ve acı verici olabiliyorlar. Kabarcıklar büyüyor veya cildin soyulmasına neden oluyor, ama muhtemelen pek azımız güneş yanığında deri hücrelerimize gerçekte neler olduğunun farkındayız.
Dr Debra Jaliman Güneş yanığı, vücudunuzun UV radyasyonunun neden olduğu hasara tepki verme şeklidir. Vücudunuz çok fazla güneş aldığında kırmızıya dönerek tepki verir diyor. Güneş yanığının neden olduğu kızarıklık ve ağrı, vücudunuzun bağışıklık sisteminin tepki vermesi ve doğal iltihaplanma etkisidir. Cilt hücreleri, hasarlı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için ekstra kanla dolar.
“Radyasyon” kelimesi sizi korkutuyorsa evet korkmalısınız, çünkü uygun koruma olmadan güneşte çok fazla zaman geçirdiğinizde cildinize tam olarak bu oluyor. Jaliman, Fromowitz’in tek bir kötü güneş yanığının yaşam boyu cilt kanseri riskinizi artırabileceği konusundaki görüşünü tekrarlıyor, bu yüzden güneş yanıklarını ciddiye almaya değer.
Kızarıklık tehlike demek
Jaliman, “Güneş yanıkları asla normalleştirilmemelidir” diyerek, ailenizde cilt kanseri öyküsü varsa, ekstra dikkatli olmanız gerektiğini belirtiyor. Fromowitz, “Güneşten pembeleşmek bile hücresel düzeyde bir miktar hasara uğradığımızı da ekliyor.
Koyu tenliler de risk altında
Daha koyu bir cilt tonunuz varsa ve diğer insanlar kadar hızlı veya kolay yanma eğiliminde değilseniz, bu güneşten korunma söz konusu olduğunda gardınızı düşürmeniz için bir neden değildir. Aslında, daha da dikkatli olmak için bir neden olabilir. Bir çok kişi , belirli bir koyu cilt tipine sahip oldukları için güneş yanığından cilt kanseri riski altında olmadıklarını düşünüyor. Herkesin cilt kanserine yakalanabileceğinin farkında olmak önemlidir. Siyahi insanlarda teşhis gecikebiliyor bu da tedaviyi zorlaştırıyor.
Kötü Güneş Yanığı Nasıl Önlenir?
Çoğu insan kötü güneş yanıklarından nasıl kaçınılacağını bilse de tekrar etmeye değer. Güneş kremi kullanın, güneşin sert geldiği saatlerde mümkün olduğu kadar güneşten kaçının ince ve uzun kollu kıyafetler ve geniş şapkalar takın.
Sık sık benlerinizi kontrol edin şekli değişen ve bozulan büyüyen benler için mutlaka bir uzmana danışın.
Kaynak: www.huffpost.com/
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…