Şekerli, yağlı ve paketlenmiş hazır gıdalar yasaklanabilir mi?

Annekaz
12 Kasım 2022
Yorum Yok

Bilim adamları, yüksek oranda işlenmiş gıdaların, sigara kadar bağımlılık yapıcı ve zararlı olduklarını iddia ediyor. Şekerli ve sağlıksız yağlarla dolu gıdalar 1990’larda sigarayı uyuşturucu olarak kabul eden resmi kriterlere uyuyor.

Hazır gıdaların çoğu  yüksek miktarda doğal olmayan tatlandırıcılar, koruyucular  içeriyor.

Virginia Tech Üniversitesi’nde sağlık davranışları araştırma profesörü olan Dr Alexandra DiFeliceantonio, “Bu gıdaların artık yiyecek olmadığını, vücuda şeker ve yağ vermek için  tasarlanmış endüstriyel maddeler olduğunu söylüyor.

Doğrusu katılmamak elde değil. Sağlıklı gıda hazırlamak sunmak üreticiler için çok daha zahmetli ve pahalı. İnsanların bağımlı olacağı ucuz ve sağlıksız ürünler üretmek çok daha kolay ve ucuz.

Araştırmacılar, bu gıdaların çocuklara pazarlanmasının sınırlandırılmasını istiyor, aynı şekilde nikotin reklamlarının çocuklara yönelik olmaması gibi.

Türkiye’de obezite ve kanser artıyor

Türkiye’de de obezite ve buna bağlı hastalıklar çığ gibi büyüyor. Amerika  şekerli ve sağlıksız yağlı gıdaların yasaklanmasını tartışırken biz de durum daha vahim. Gıda denetiminin eksiklikleri, üreticilerin ürünlere istedikleri  kadar şeker koyabilmeleri, tartışmalı gıda katkılarının rahat rahat kullanılması gelecek nesillerin ve bizim sağlığımızı bozuyor. Genetiği değiştirilmiş gıdalar, sınırsız yapay tatlandırıcılar, ne olduğu belli olmayan gıda katkıları hayatımızdan neler çalıyor? Bakın uzmanlar ne diyor..

Paketlenmiş Gıdalar ile kolon, böbrek kanseri, Alzheimer gibi hastalıklarda artış arasında bağlantı kuruluyor. 

Şekerli yiyecekler yiyerek kan şekerini sürekli olarak yükseltmek de diyabete yol açıyor.

Eylül ayında yayınlanan erken başlangıçlı meme ve pankreas kanseri oranlarının küresel olarak arttığını tespit eden şok edici bir çalışma, bu gıdaların da suçlu olduğuna işaret ediyor.

Brezilyalı araştırmacılar, bu haftanın başlarında, Güney Amerika ülkesindeki her beş erken ölümden birinin işlenmiş gıdalara bağlı olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı. Rakamlar ve iddialar korkunç.

Bunu da seversin  Çocuklara ötanazi!

1988 yılının başlarında sigara hakkında ilk defa uzun vadeli bir araştırma yapıldıktan sonra,  sigara bağımlılık yapıcı ve zararlı olarak kabul edilip reklamları ve satışı sınırlandırılmıştı. Bizim ülkemize de yıllar sonra gelen bu uygulama ile sigaranın zararları artık herkesin malumu…

Peki şeker, yapay şeker , ve zararlı diğer gıdalar da böyle bir sınırlandırma içine girebilir mi?

Aslında şekerin zararlarının ortaya çıkmasından sonra bazı ülkeler üreticilere  özel vergi düzenlemesi yaptı. Mesela 100 ml gazoz içinde şeker miktarı 2 gram olabilir denildi, bunun üzerine şeker kullanan firmalar her gram için fazladan vergi ödemeye başladı. Bu da caydırıcı bir etkiye neden oldu. Hem üretici hem tüketici fazla para vermemek için daha az şekerli gıdalara yönelmeye başladı.

Bizde durum pek o kadar kolay değil. Klasik gıda denetimleri bile ülkemizde zor ilerlerken gram hesabı  yapmak sanırım diplomatik olarak kolay olmaz.

Geriye bireysel önlemler almak kalıyor. Şekerli gıdaları en aza indirip sağlıklı beslenmeye geçmek vücudumuz için bir devrim olabilir. Çocuklarımıza  şekersiz ya da en azından paketsiz bir beslenme düzeni sağlayabilmeliyiz. Emin olun evde yaptığınız kek ile dışardan alının bir dilim kek arasında dünyalar kadar fark var. Tamamen şekerin olmadığı bir hayat belki çok zor olabilir ama ev yapımı ürünlerle atıştırmalıkları daha doğal hale getirebilirz.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.