Sinek Kuşu müthiş bir kuş!
Sinek kuşu… Doğada çok az örneğini görebileceğimiz ve üstün yaradılışlı bir kuş türü. Sinek kuşu adını duyduğumuzda sinek yiyen kuş herhalde deriz. Ama her olayda olduğu gibi duyup geçmeyince ve bakıp geçmeyince yani isteyerek ve gerçekten ilgi duyarak incelediğimizde saniyede 80 defa kanat çırpan, havada asılı kalan 800 kilometre boyunca durmadan uçabilen mucizevi bir yaradılıştan söz ediyorum.
İnsanoğlunun akıl dışında, doğa karşısında ne kadar aciz kaldığını bir kez daha düşünmeden edemiyorum. Bu üstün yetenekli kuşu insan ile karşılaştırdığımızda 3,1 gramdan başlayan ağırlıklarına ve saatte 90 km ye ulaşan hızlarına baktığımızda gereken enerji miktarını hesap bile edemiyorum.
Yan uçabilme, sırt üstü uçabilme, havada asılı kalabilme dişisine kur yaparken saatte 90 km hıza ulaşırken saniyenin 10’da biri sürede gerdanındaki tüylerin renk değiştirmesi muhteşem.
Bu muhteşem yaradılış için gereken besin kaynağını yalnızca çiçeklerden nektar olarak alıyor. İşin ilginci bir kez nektarını aldıkları çiçeğe bir daha uğramıyorlar. Bu kadar küçük bir yaratıkta bu kadar muhteşem bir hafıza müthiş.
Hatta bilim adamları sinek kuşlarının her çiçek cinsi için ne zaman nektar verdiğini de bildiklerini bu yüzden kuru nektarı olmayan çiçeklere uğramadıklarını da tespit etmişler.
Bilim adamları normal kameralarla bu görüntüleri yakalayamamakta.Takip için ağır çekim özelliği olan yüksek teknoloji kameralar kullanılmakta. Sinek kuşu mucizesini gördükten sonra bu kadar hantal, tembel ve yeteneksiz oluşumuza üzüldüm açıkcası.
İşte muhteşem sinek kuşundan bir kaç kare;
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…