Tüp Bebek Tedavisinde hasta psikolojisi ve önemi
Op. Dr. Serdar KOÇ tüp bebek tedavisinde hasta psikolojisi hakkında bilgi veriyor.
Birden çok denemeye karşın gebelik sağlanamasa bile tüp bebek tedavisinde başarılı olmanın sırrı inanmaktır.
Tüp bebek tedavisine başvuran ve çocuk sahibi olmak isteyen aileler ilk olarak tedaviye başlamadan yüksek başarılı tüp bebek merkezlerini ve tecrübeli doktorları seçmelidir. Tüp bebek merkezinin başarısı ve doktorun tecrübesi tedavide başarı oranını artırmak için oldukça etkili bir faktördür. Bir diğer önemli faktör ise anne adayının psikolojik durumudur. Anne adayı tedavi süresince moralini yüksek tutmalıdır ve eşinin tedavinin her aşamasında destek vermesi gerekir. “Tüp bebek merkezi nasıl seçilir?” başlıklı yazımda tüp bebek merkezi seçimi ve önemi hakkında bilgi vermeye çalıştım.
Tedavi süresince kadın asla yalnız başına bırakılmamalıdır
Tüp bebekte başarının gerçekleşmesi için anne adayı büyük sorumluluk altına girer. Erkeğin tek görevi yumurtaların toplandığı gün sperm vermesidir. Fakat anne adayları tedavi süresince defalarca hastaneye gelmek zorundadır. Bu süre zarfında kadın psikolojik olarak çok yıpranır. Çiftlerin birbirlerine göstereceği hoşgörü ile hem stres azalır hem de kendilerini yalnız hissetmezler.
Olumlu düşünmek tedavide başarıyı artırır
Kadının yaşadığı stresi en aza indirerek olumlu düşünmesini sağlamak tüp bebek tedavisinde başarı ulaşmak için yardımcı olur.
Tedaviden asla vazgeçmemek gerekir
İlk denemede başarısız olan çiftlerin hayal kırıklığına uğramaması gerekir. Çünkü tekrarlayan bütün denemelerde aynı oranda gebelik şansı vardır. İkinci deneme birinci denemeden daha başarısız olmaz. Üçüncü defa tüp bebek denemesi yapılan çiftlerde başarı oranı % 90 civarındadır. Bu durumda dikkate alınması gereken tek şey başarısız denemeden sonra moral bozulmaması ve tedavinin bırakılmamasıdır. Bazen ilk denemede başarısız olan çiftler ikinci denemeyi yaptırmak için oldukça fazla ara veriyor. Bu durum da kadının yaşı ilerlediği için gebelik şansında da düşüş yaşanıyor. İlk denemesi başarısızlık ile sonuçlanan çiftler asla pes etmemelidir. 1 – 2 ay ara verdikten sonra tekrar denemelidir.
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…