Yemeklik sebzeler salataya nasıl konulur?

Hayriye Koz
15 Aralık 2018
Yorum Yok

Diyete girdiyseniz, sadece belirli şeyleri yiyebileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Birbirinin benzeri diyet listeleri, tatsız ve tuzsuz olması gerektiği ön görülen besinler ve yemekler ve böylece de süreci daha da zorlaştıran yöntemler. Oysa epeydir bu düşüncenin karşısında pek çok alternatif barınmaya ve geliştirilmeye başlandı. Önce dünyadan uyarlanan modeller, sonra yerli beslenme uzmanlarının kendi fikirlerince hazırladıkları diyetler, ismini bile yeni yeni duyduğunuz farklı diyet çeşitleri, kürler, bitkisel çaylar derken zayıflamak için adım atanların işi epeyce kolaylaştırılmaya çalışılmaya başlandı. Ne yersek oyuz felsefesi de yaygınlaştıkça insanlar artık kendi beslenme şekillerini de düzenlemeye sadece zayıflama amaçlı değil daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için hayatlarından bazı yiyecekleri çıkarıp bazıları daha fazla tüketmeye başladı. Salatalar da bu açıdan yan yiyecek olmaktan çıkıp ana öğün olarak görülmeye; bu sebeple de pek çok alternatifi düşünülmeye başlandı.

Sebzeleri Salataya Koymak mı?

Evet doğru duydunuz. Bazı sebzeleri haşlamaktansa çiğ olarak salatada tüketmek bazen daha sağlıklı veya lezzet açısından daha farklı olabiliyor. Havuç hepimizin bildiği bir sebzedir. Farklı sebzeler neler olabilir? Örneğin beyaz lahana. Kırmızı lahana kış salatalarının vazgeçilmeziyken, aslında beyaz lahana alışanlar da onu bırakamıyor. Lahana sarması yapamıyor olabilirsiniz ama bu pratik yoldan lahana yemenize engel değil. Küçük bir lahanayı, bir hafta boyunca doya doya salatalarınızda kalabilirsiniz. İnce doğramanız tavsiye edilir çünkü zaten kendiliğinden biraz sert olduğundan böylesi hazmı kolaylaştıracaktır. Doğradıktan sonra zeytinyağı ve limonla karıştırıp üzerine de yoğurtlu sos hazırlayabilir ve bir iki dilim tam buğday ekmeği ile ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Tamamen ekmeksiz yiyecekseniz içine birkaç tane ceviz atabilirsiniz. Bunun dışında karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası gibi haşlanıp yenilen sebzeleri de rahatlıkla çiğden tüketebilirsiniz. Bol bol yıkayın ve sirkeli sudan geçirin. Bıçak kullanmadan karnabahar ve brokoliyi daha küçük parçalara ayırabilir ve bunlar ayrı ayrı salata yapabilirsiniz. Örneğin karnabahar, yeşil soğan, zeytinyağı, havuçla bir salata yapabilirsiniz. Zaten yaptıkça kendi damak tadınıza göre karıştırmayı, yeni tatlar yaratmayı öğreneceksiniz.

Bunu da seversin  Spor Salonuna Gitmeden Egzersiz Yapmanın ve Vücudu Çalıştırmanın 11 Yolu

Daha Farklı?

Böylece hem diyette olmaya devam edecek hem de farklı ve eğlenceli bir yeme biçimine kavuşacaksınız. Yer elması da çiğ olarak salatalarda kullanılabilir. Rendeden ziyade yarım ay şeklinde doğrayarak, daha önce haşlayıp soğuttuğunuz pancarla karıştırabilir hatta üzerini sarmısaklı yoğurt ve baharatla çeşitlendirebilirsiniz. Bunların salatalarınıza koyacağınız çor farklı tatlar olabilir. Meyve salatasının dışında sebzelerle yapacağınız salatalara da sevdiğiniz meyvelerden ekleyebilirsiniz. Yeşil elma rendesi bu konuda ün yapmıştır. Fakat mandalinaları da ikiye bölüp karnabahar salatanıza koyabilirsiniz. Hellim peynirlerini biraz kızartıp ekleyebiliri bol zeytinli soğan salatası; dileğinize göre biftekli, ton balıklı ya da tavuklu salatalar da yapabilirsiniz. Fakat burada amaç daha çok sebze ve biraz da tokluğu arttırsın diye bu sayılanlardan koymak. Yani biftek koyacaksanız üç dört dilim ince kesilmiş et koyabilirsiniz. Bir anda bu pratik tariflerle diyetiniz harika bir biçime dönüşecektir!

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.