Çocuğunuzun Bir Psikoloğa İhtiyaç Duyduğunu Gösteren 8 İşaret
Ebeveyn olmak yetenek ve bilgi ister. Bir çocuk sahibi olmadan önce çocuk gelişim kitaplarından bilgiler almalı, uzman görüşlerine değer vermeli ve genellikle bir psikolog tarafından verilen eğitim seminerlerine katılmalısınız.
Çocuk Gelişimi Ve Çocuk Psikolojisi
Eski zamanlarda çocuk gelişimi konusuna bu kadar önem vermiyorduk, doğal olarak çocuk gelişimi konusunda henüz yeterli bilgiye sahip olmayan bir ebeveyn olabilirsiniz, bilmemek değil, öğrenmemek ayıp, unutmayın.
Çocuklarında Psikologlara İhtiyacı Olur
Çocuklarımızın boğazı ağrıdığında nasıl ki hemen bir doktora götürüyorsak, psikolojik sorunlarında da uzman kişilere danışmalıyız. Çocukların dünyası kendilerine hastır ve bazen onlarla iletişim kurmak gerçekten zor olabilir.
Çocuk psikolojisi ancak uzman psikologlar tarafından anlaşılabilir, çocuğunuzla iletişiminizin kesildiğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım almanızın vakti gelmiş demektir. Çocuk psikolojisi konusunda uzman kişilere ve bu uzmanlar hakkında deneyim sahibi danışanların yorumlarına Armut.com’dan ulaşabilirsiniz.
1. Uyku Problemleri
Çocuğunuz sık sık uyku problemi yaşıyorsa, uykusu kabuslarla bölünüyorsa, bu ortada bir sorunun olduğunu ve muhtemelen çocuğunuzun terapiye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Uyku problemleri birçok nedene bağlı olabilir, anne baba arasında geçimsizlik varsa, çocuk başka çocuklar tarafından zorbalığa uğruyorsa bunlar birer neden olabilir. Uzman bir psikolog yardımıyla bu sorunu aşabilirsiniz.
2. Parmak Emme (Bebeklik Dışında)
Çocuğunuz 5 yaşını aştığı halde parmak emmeye devam ediyorsa bu psikolojik bir problemin olduğunu gösterebilir ama çoğu kez bu durum bebeklikten gelen alışkanlıkların devamı olarak görülmektedir. Çocuğunuz tüm çabalarınıza rağmen parmak emmeye devam ediyorsa bir çocuk psikoloğuyla görüşmenizde fayda var.
3. Alt Islatma (Bebeklik Dışında)
Tuvalet eğitimi tamamladığı halde çocuğunuz altını düzenli olarak ıslatıyorsa, bir psikologdan yardım almanın vakti gelmiş demektir.
4. Tırnak Yeme
Tırnak yeme, özellikle ergenlik zamanlarında görülüyorsa bu çocuğun çevresinden onay görmediğini düşündüğü anlamına gelir. Eğer iletişim kuramıyorsanız, onu bir terapiye başlatmanız gerekebilir.
5. Gereksiz Agresiflik
Agresiflik kendini yeterince ifade edemeyen çocuklarda görülür, eğer bu tutumu karşısında ebeveynler yanlış şekilde karşılık verirlerse (azarlama, ceza verme vb.) bu sorun giderek büyüyebilir.
6. Dikkat Eksikliği Ve Öğrenmede Zorluk Çekme
Odaklanma problemi ve dikkat eksikliği çocuklarda sık görülür ama öğrenmede de problem yaşıyorsa bu ortada bir psikolojik sorunun olduğunu gösterir.
7. Kekeleme – Rahat Konuşamama
Çocuğunuz iletişim kurmaktan kaçınıyorsa ve konuşurken kekeliyorsa bu ortada ciddi bir sorun var demektir. En kısa zamanda uzman bir psikoloğun yardımını isteyin.
8. Var Olmayan Şeyleri Görme Ve Sesler Duyma
Çocukların zihinlerini yetişkinlere oranla çok daha açık ve renklidir. Hayali arkadaşlar ve kurgu hikayeler onlar için normal sayılır. Fakat çocuğunuz bu durumlara kendini fazla kaptırmışsa, bir uzmanla görüşmenizde fayda var.
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…