Çocuklarda İşitme Kaybı

Annekaz
20 Ocak 2022
Yorum Yok

Çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır. Ancak, tıpkı yetişkinler gibi çocukların da yaşamış olduğu birtakım sağlık problemleri vardır. Bu problemlerin başında çocuklarda işitme kaybı gelir. Peki, çocuklar neden işitme kaybı yaşarlar? İşitme kaybını tedavi etmek adına neler yapılabilir? Yazımız sayesinde bu önemli konunun detaylarını öğrenebilirsiniz. 

Çocuklarda İşitme Kaybı 

Çocuklarının bu sorun ile karşı karşıya kaldığını gören ebeveynlerin endişelenmesini gerektiren bir durum söz konusu değildir. Ancak, tedaviye en kısa sürede başlanmalıdır. Çocuklarda işitme kaybı; dış kulak veya orta kulak kaynaklı olabilir. Bu noktada, ilk olarak, ilaç tedavisine başvurulur. Bunun yanı sıra, sorunun ciddi olduğu hallerde cerrahi yöntemlerden faydalanılır. Bu sayede, işitme kaybının tedavi edilmesi mümkün hale gelir. Ancak, bazı durumlarda, tedaviler işe yaramayabilir. Çünkü, iç kulakta kalıcı bir işitme kaybı oluşabilir. Bu gibi hallerde, işitme tipine ve derecesine uygun bir işitme cihazı ile bu soruna çözüm bulunabilir. 

Bazı çocuklar; yaşıtlarına kıyasla çok daha ciddi bir işitme kaybı ile yüzleşebilirler. Bu noktada, biyonik kulak adı verilen cihazlardan faydalanılmalıdır. Bu cihazlar; ameliyat yardımıyla kullanılabilecek cihazlardır. Biyonik kulak; son yılların en gözde işitme kaybı tedavisi seçeneğidir. Çünkü, işitme sinirini doğrudan uyarır. Bu sayede, çok daha kaliteli ve yüksek bir ses elde edilmesini sağlar. 

Bir diğer adı koklear implant olan biyonik kulak; hem ileri seviyedeki işitme kayıplarını tedavi eder hem de normal konuşma dilinin gelişmesini sağlar. Uzmanlar; ailelere bu konuyla ilgili birtakım tavsiyeler verirler. Her şeyden önce, ilk üç yaşın hem konuşma hem işitme açısından büyük önem teşkil ettiğini hatırlatmak gerekir. Bu noktada, aileler; çocuklarının işitme ve konuşma gelişimini yakından takip etmelidirler. Herhangi bir gecikme ve sorun olduğu hallerde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Yapılan odyolojik kontrollerin sonuçları dikkate alınmalıdır. Herhangi bir risk faktörü tespit edildiği takdirde çocuk gözetim altında tutulmalıdır. 

Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri 

Birçok kişinin aklında çocuklarda işitme kaybı belirtileri nelerdir sorusu bulunur. Bu noktada, bebeğin sese verdiği tepkiler dikkate alınmalıdır. Bir başka deyişle, sese tepki vermeyen bebeğin bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra, sese hiç tepki verilmemesi ya da tutarsız tepkiler verilmesi de işitme kaybının belirtileri arasında bulunur. 

Her bebeğin gelişimi farklıdır. Ancak, gelişim döneminde bebeklerde ortak olan birtakım kriterler vardır. Her şeyden önce, bebekler; ilk üç aylık dönemde ani bir ses duydukları zaman sıçrarlar. Bunun yanı sıra, bebekler; bu dönemde yüksek sese karşı oldukça hassastırlar. Bir başka deyişle, yüksek bir ses duydukları zaman ağlarlar veya uykularından uyanırlar. Buna ek olarak, altıncı ayına giren bir bebeğin ses kaynağına doğru başını çevirerek bakması veya tepki vermesi gereklidir. 

Çocuklarda işitme kaybı nasıl anlaşılır diye düşünenlerin birtakım farklı belirtilerin farkında olması gerekir. Bir yaşına girmek üzere olan bir bebeğin en azından otur, kalk, buraya gel gibi komutları algılaması şarttır. Bu noktada, yüksek ses karşısında tepkisiz kalan veya bir önceki cümledeki komutları anlayıp uygulamakta başarısız olan bir bebeğin işitme kaybı ile karşı karşıya olduğunu söylemek mümkündür. Aileler; bu gibi hallerde, bebekleri için işitme testine başvurmalıdırlar. 

Bunu da seversin  Bebeklerde Anne Sütü İle Birlikte Verilecek Besinler

Bebeklerin gelişim sürecinde işitmenin yadsınamaz bir önemi vardır. Çünkü, çocuklar; bebeklik dönemlerinden itibaren başkalarını dinleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Seslere tepki vermeyen, başını çevirmeyen, çevresine duyarsız bir bebeğin işitme kaybı ile karşı karşıya olduğu aşikardır. Sonuç olarak, çocuklarda işitme kaybı belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

  • Bebeğin söylenen şeylere tepki vermemesi
  • Bebeğin insan sesi başta olmak üzere kendisine ulaşan yabancı sesleri algılayamaması
  • Bebeğin yaşıtlarına kıyasla geç konuşması ya da hiç konuşamaması
  • Konuşmaya başlayacak yaşa gelen bebeğin yine yaşıtlarına kıyasla heceleyerek konuşması ya da konuşma esnasında duraklamaya başlaması
  • Bebeğin birden fazla sesi ayırt etmekte zorlanması

Çocuklarda İşitme Kaybı Tedavileri 

Her şeyden önce, erken teşhis koymak gereklidir. Bu sayede, tedaviden en iyi şekilde verim alınır. Buna ek olarak işitme kaybının hangi nedenden kaynaklandığı olabilecek en kısa sürede belirlenmelidir. Çünkü, tedavi; işitme kaybının nedenine göre şekillenecektir. 

Çocuklarda işitme kaybı; birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Dış kulakta kir birikmesinin yanı sıra orta kulakta sıvı birikmesi gibi etmenlerin işitme kaybına sebep olması söz konusudur. Bu nedenlere bağlı olarak gelişen işitme kaybının doktorun verdiği ilaçlar sayesinde ortadan kalkması söz konusudur. 

Çocuklarda işitme kaybı tedavileri herkes için aynı değildir. Çünkü, işitme kaybı; çok daha ciddi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Bilhassa iç kulak tipi kalıcı bir işitme kaybı varsa farklı bir tedaviden bahsedilebilir. Bir başka deyişle, çocuğun en kısa zamanda işitme cihazı kullanması şart hale gelir. 

İşitme kaybından şüphelenilen bebeklerin tedaviye başlaması önemli bir zorunluluktur. Bilhassa bebeğin üçüncü ayından evvel ona işitme kaybı teşhisi konmalıdır. Bunun yanı sıra, bebeğin altı aylık olmasından evvel ona işitme cihazı takılması önemli bir zorunluluktur. Bu sayede, bebeğin işitsel ve sözel eğitimine başlanır. Bebeğin zihinsel gelişimi adına önem taşıyan bu detaylar hiçbir şekilde atlanmamalıdır. 

Koklear implant; bir işitme cihazı olmasına ek olarak cerrahi açıdan kulak içerisine yerleştirilen iç parçalara da sahiptir. Bu seçenek bilhassa çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan çocuklara uygulanır.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.