Kışlık geleneksel hazırlıklar

Annekaz
20 Ağustos 2009
5 Yorum

Bu sene kışlık hazırlıklar ve Kaan’ın okul kaydı üst üste gelince biraz karışık geçti. Pek çoğunu hazırlayıp kayınvalideme emanet edip gitmek zorunda kaldım çok istediğim gibi olmadı ama yine de paylaşmak istedim.

İncir reçeli: İnternette incir reçeli ile ilgili pek çok tarif var kireçlisi kireçsizi erkek incir ham incir kuru incir doğrusu kafam karıştı ben de kendi reçel tecrübelerime göre yaptım. Taze incirin kabuklarını soyup üzerlerine toz şeker serip bir gece dolapta tuttum. Ertesi sabah bildiğimiz tatlı şerbeti yapıp kaynarken içine incirleri ekledim altı kısık bir şekilde incirler şeffaflaşıp rengi değişene kadar pişirdim. Tane tane çok şık durdu ama parçalananlarıda içine kattım, parçalı olanları bize tane taneleri misafirlere çıkıyorum ben çok beğendim.

Domates kuruları ortadan ikiye bölüp güneşte çatıye serdim öylece bırakıp Ordu’ya gidince kayınvalidem kurutup ipe dizmiş ilk defa domates kuruttum nasıl tüketeceğim konusunda çok fikrim yok bugün zeytinyağına kavanozuna 10 15 tane attım bakalım neler olacak.

Çilek reçeli klasik bir gecede şekerde bekletip bir çay bardağı su ilavesi ile pişirdim. Sıcakkaen kavanoza koydum ağzını sıkıca kapatıp çevire çevire soğuttum. Bu çevire çevire soğutma işlemi suyu ve tane dengesi için önemli

Diğerleri bildiğiniz gibi hepsinin yapımını uzun uzun anlatmayım naneler bahçedeydi annem kurutmuş bizim için hazırlardan daha aromalı yine benzer şekilde bulguru Çorum’da bir aileden getirttim paket bulgurları beğenmiyorum.

Bamya patlıcan biber dut hepsi güneşte kurudu son olarak dut tanesi ve pestili var dut tanelerini bir gece ağzı kapaı tencerede 1 kilo şeker içinde beklettim reçel gibi pişirdim fakat dut reçel gibi kıvamlı olmuyor bu dutlar daha çok ke ve pastalar için kışın meyveli yoğurt chese kek yapımı ve süslemeleri için rahatlıkla kullanılır.

Bunu da seversin  El yapımı muhteşem çocuk ürünleri

Pekmez biraz şaibeli gördüğünüz gibi pek pestile benzemiyor benim inadımın bir eseri asıl pekmezde sanıyorum dutun suyu şırası çıkarılıp bu nişasta veya unla kıvamlanıp kaynatılıyor ve bezlere seriliyor ben dutları robottan geçirip tencereye boca ettim biraz şeker ekleyip kaynattım doğrusu berbat bi görünümü oldu dışarıda beton üzerinde sentetetik sofrabezi üzerine serdim sağa sola akıta akıta düzeltim ama yine de berbat görünüyordu. Sonra kurudu tersini hafifce ıslatıp “pestili” kolayca çıkarttım parçalara bölüp rulo yaptım. Büyük kavonaza koydum şimdi kuzu kuzu bitiyorlar çocuklar şikayetçi değil eh tadıda güzel olmuş cevizle fındıkla falan daha bi güzel olur kanatindeyim :D

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (5)
  1. Ballı Cimcime dedi ki:

    Ahhhh bir de benim elimden gelse şöyle şeyler. Ne güzel de düşünmüşsün bizlerle paylaşmakla… Ellerine sağlık canım:)

  2. tatesal dedi ki:

    Hayırlı ramazanlar arkadaşım….

  3. tatesal dedi ki:

    Hayırlı ramazanlar arkadaşım….

  4. Melike dedi ki:

    öncelikle hayırlaı ramazanlar

    2. resim 7. resim ve 8. resim hepsi haşlanıp taze haline döndüğü zaman 2 et bulyonla birlikte pişirdinmi tadı çok güzel oluyor tabi orjinal et daha güzel olur

    domatesler güzelce kurumuşsa zeytinyağına gerek yok kavanozda biz kurutup poşetliyoruz bamya bi torbaya domatesleri bir torbaya dolmalık biber ve patlacanlarıda aynı torbaya koyup bağlıyoruz o kadar

    bir çiftçi torunu olarak küçükken bahçe işlerinin ve kışlık hazırlıkların hepsine tanık olmuştum ama yaşım küçük olduğu için hepsini hayal meyal hatırlıyordum tabi bunları bir çoğunu annemde yapardı ama pestil falan yapmıyorduk ama geçen yıl köye büyük teyzem evlendiği için küçük teyzeme hem yardıma hem arkadaşlığa yanına gitmiştim orda bizim burda mahsere derler pekmez yapımına ve pestil yapımına tanık olmuştum çok yorucu olsada benim için çok eğlenceli geçti. pestile kesinlikle şeker katılmıyor yoksa tad değişir aynı şekilde pekmezede katılmaz yoksa tadı pekmezden çok reçele benzer. pestili yaparken bir miktar un sulandırılır baya krep kıvamından dahada sulu bir kıvam süzgeçten kaynamakta olan şerbete dökülür sürekli karıştırılır ki pestil yanmasın. o şeklide yapıldığı zaman çarşıda satılan gibi pestiliniz olur bilmem sizde denedinizmi ama pestil şerbeti un katılıp iyice pişirildikten sonra bir tabakta soğutulup yenirse tadı çok güzel olur bir daha yaparsanız deneyin derim…
    çok uzun oldu ama kusura bakmayın bu konu bana köy anılarımı hatırlattı.

  5. Bir Yastıkta dedi ki:

    ah ne güzel ya ben yapamıyorum hiç birini afiyet bal olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.