Kışlık yaprak nasıl yapılır?

Annekaz
7 Mayıs 2013
5 Yorum
yaprak salamura

Geçen senenin salamurası

Şimdi tam asma yaprağı zamanı. Asma yaprağının ömrü çok kısa olur hemen toplanır ve bekletmeden kışa hazırlık  olarak saklamak için hazırlanır.

yaprak

Yaprak çok nazik değildir pek çok şekilde saklanabilir. En bilenen yaprak saklama şekli tuzlu salamura şeklinde olandır. Salamura  hazırlanarak saklanan yapraklar sararır lezzetli ve yumuşak olurlar, salamuradan çıkarılan yapraklar sıcak su ile yıkanıp sarılır ve normalden daha kısa sürede pişerler. Burada dikkat edilmesi gereken salamuranın tuzunu iyi ayarlamaktır sofra tuzu değil salamura tuzu olmalıdır. Yapraklar fazla tuzlu olursa adeta çürür ve sararken dağılır, bütün yöntemler içinse hava çok önemlidir hava alan yaprak küflenir ve yeşerir..

Yaprak salamura..

Asma yaprakları 6 şar 7 şer olarak üst üste konularak demet yapılır, içine bir çay kaşığı tuz konulur sapları koparılmaz, geniş bir leğene aralara tuz serpiştirerek dizilir ve üzerine kaynar su dökülür bu şekilde bir kaç saat beklenir ve turşu bidonlarına veya cam kavanozlara boşluk kalmayacak şekilde dizilir üzerine leğendeki tuzlu su eklenir hava almayacak şekilde bidonun ve ya cam kabın ağzı kapanır.

Pet şişede yaprak saklama – tuzsuz

Sanıyorum kadınlar arasında en çok uygulanan sistem bu 2,5 litrelik bir pet şişeden yaklaşık 2 kilo yaprak saklayabilirsiniz bu da koca bir tencere yaprak sarması demektir.  Önce yaprakları hazırlamak gerek yaprak beklemeye gelmez poşet içinde güneş altında kesinlikle bekletilemez fakat pet şişelere taze yaprak basarken bir gece bekletmek gerek şöyle ki; masanın üzerine yaprakları demetler halinde yayın. Üstüne başka bir masa örtüsü örterek o yaprağın çıtır kırılgan tazeliğini alın yani biraz söndürüyoruz diyelim daha sonra 2,5 litrelik pet şişeyi yıkayın ve kurulayın ıslak nemli olmamalı. Yaprağı dörder beşer alıp kabaca sarma yapın ve pet şişenin içine atın  bu şekilde biraz dibini doldurun daha sonra bir oklava ile basarak tüm yaprağı etrafında hava kalmayacak şekilde bitirin. Şişe içinde boşluk kalmadığına emin olunca kapağını sıkıca kapatın. Karanlık bir yere koyun bir kaç günde rengi sararacaktır sararınca kapağı hafifçe oynatıp bir fıs sesi duyun ve hemen geri kapatın. Bu şekilde serin ve karanlık yerde uzun süre dayanır.

Bunu da seversin  Temiz kapak tatlısı

Bu saklama yönteminde isterseniz saplarını ayıklayabilirsiniz..  ben bu yöntemi seviyorum..

Buzlukta yaprak saklama

Buzlukta da yaprak saklanabiliyor hiç bir şey yapmadan yıkanıp kurulanan yapraklar buzdolabı poşetine konulup derin dondurucuya atılıyor, kullanılacağı zaman oda sıcaklığına çıkartıp sıcak su ile yıkanıp sarılıyor..

Derin dondurucuda yaprak sarması yapıp saklama

En güzeli bu galiba bazı apartmanlarda taze yaprak çıktığı zaman derin dondurucusu olan kadınlar her gün birisi için bir araya gelerek neredeyse tüm kışlık sarmalarını bir günde yapıyorlar. Biraz zahmetli oluyor ama kışın hazır yaprak sarması elinizin altında olması harika bir şey….Taze yapraklar sıcak suda rengi dönene kadar haşlanıyor , iç hazırlanıp kalabalıkta hızlıca sarılıyor ve kilitli poşetler içinde derin dondurucuya koyulup kış boyu saklanıyor..

benim bildiğim saklama yöntemleri bunlar sizin değişik saklama yöntemleriniz varsa öğrenmek isterim :))

 

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (5)
  1. duygu dedi ki:

    çok güzel bütün yöntemler ama yinede ben anne usulünü tercih ediyorum, yani 1 litrelik cam kavanozlara yapraklar doldurulur, üstüne bir çay kaşığı tuz ve üzerine çıkıncaya kadar su koyulup, kapağı kapatılıp konserve olacak şekilde 10 dk. kaynatılır, asla bozulmaz.Kışın kapağını açtıktan sonra yapraklar haşlanmış olduğundan direk sarılıp pişirilir, tavsiye olunur. Kolay gelsin

    • eminesna dedi ki:

      duygu hanim ben tam anlayamadm tencerede yapragi kaynatip o halde mi kavonoza koycaz yoksa kavonaz dakini mi bi aciklarmisiniz bana

  2. aysenur dedi ki:

    Daha pratik bir yontem var salamuradan daha güzel oluyor 1litrelik cam kavanozlara yaprak katlanarak basilir sonra kapagi kaynatarak vakum yapip ters cevirip bekletilir.

  3. Nurcan dedi ki:

    Merhaba bana gelen pet şişedeki asma yaprağını sarmak için açtım
    Ancak yapraklar çok yumuşak ve parçalanıyor
    Acaba bozulmuşmudur ben bu yaprağı ne yapayım
    İyi günler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.