Kurban etleri için öneriler
Kurban Bayramında et girmeyen pek çok eve inşallah et girecek kurban kesebilen orta halliler ise kıt gördüğü et yemeklerinin bir sürede olsa bol bol keyfini çıkaracak. Kurban bayramında kesilen etleri uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanması ve kulanılması mümkün. Tabi et tehlikeli bir gıda maddesi zehirlenmelerde ölüme kadar giden riskleri var o yüzden çok dikatli olmak lazım..
Etleri bekletme: Hakikaten bu ciddi bir konu en azından 24 saat serin bir ortamda bekletilmesi lazım mümkün olduğu kadar kanı gitmiş hatta bekletilmiş et çok daha lezzetli olur. Özellikle yurt dışında etler için özel bekletme dolapları var ne donma ne bozulacak kadar ısıya maruz olmadan 18 – 20 gün bile bekletilip ona göre fiyatlarla servis ediliyor..
Doğrama: Küçük parçalara bölünen her türlü et daha çabuk bozulur ya hemen doğranıp parça parça buzluğa kaldırılmalı ve ya tuzlu kavurup dolabta saklamalı ve ya bunlar hemen yapılmayacaksa küçük parçalar halinde doğranmamalı..
Kıyma: Kıyma özelikle sonraki bir iki ay kullanmak için pratik bir saklama yönetimi çocuklar köfteyi çok seviyor evde bana göre harçsız klasik soğan sarımsak ekmek kırıntısı vs ile yapılıp yanına yeşil salata ile çok da sağlıklı bir yiyecek köfte yapıp dondurucuda saklayabilirsiniz çok pratik oluyor.Arzu ettiğiniz tarifle köfteleri yapıp çok az pişirip dondurmak en iyisi plastik saklama kabı ile dondurucuda yemeye hazır sizi bekliyor olacaktır. Bunun yanı sıra çiğ kıymayı bu şekilde poşetlerde , ya da benim gibi sararak da – 18 derecede saklayabilirsiniz.Yukarıdaki yöntem de çok güzel bayramdan sonra anlatacağım.. :D
Döner: Evde döner ve iskender fikri de çok güzel. Döş kalça ve sırttan çıkan el büyüklüğündeki ve kalınlığındaki etleri rende soğan, iki kaşık süt, 1 çay kaşığı şeker ve 1 kaşık sıvı yağ içinde bir kapta ve dolapta sabaha kadar bekletin elinizle sosun fazlasını sıyırıp üst üste güzelce dizip sıkıca paketletin. Bu şekilde dolapta uzun süre bekleyebilir. Döner iskender vs yapacağınız zaman buzluktan 1-2 saat önce çıkarıp dolabın alt tarına koyun ve biraz yumuşamasını bekletin tam olarak buzu çözülmeden keskin bir bıçakla mümkün olduğu kadar ince dlimler halinde kesip az yağlı tavada hızlıca kavurun :) Döner kebabınız hazır..
Pişmeyen sert etler: Bazen kesilen ya da eve giren etler çok sert olabiliyor satlerce pişirilmesine rağmen malesef lastik gibi olan etlerle özellikle kurban bayramında çok sık rastlıyoruz. Bunun için benim uyguladığım bir kavurma yönetimi var:
Etler küçük küçük doğranır. Kavuralacak tencereye atılıp üzerine 2 kaşık sıvı yağ ( tencere büyükse 2 kaşık daha eklenebilir) bir çay kaşığı şeker eklenip ellerle güzelce yoğurulup karıştırılır. ağzı kapatılıp bir gece buzdolabın rafında bekletilir. Sabah ocağa konulup kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Arada bir karıştırarak kendine suyu çekene kadar pişirilir kendi suyunu çeken ete yarım bardaktan biraz fazla kaynar su dökülüp tuz atılır bu şekilde bu suda çekince ağzı kapalı olarak dinlendirilir.
Hayvanın yediği yem, yaşı, cinsi etinin sert olmasıyla ilgili başlıca nedenler. Pişirirken yapılan hatalar da var. Tencerede et kavurulurken üzerine süreki pişmemiş etler atarak pişirmek, erkenden tuz atmak, suyununun salıp çekmesine izin vermeyecek şekilde hızlı pişirmek yumuşak olan etinizi de sertleştirebilir..
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…
değerlı paylaşımlarınıza teşekkürler