Türkiye’den ve Dünyadan garip bebek gelenekleri
Bebekler doğduğu andan itibaren ister istemez işin içine geleneksel ritüeller giriyor mesela bizde en yaygını diş bulguru. Benzeri Ermenistan’da var mesela ya da çocuklara taktığımız nazar boncukları Bulgaristan da çok yaygın.Diğer ülkelerdeki garip sayabileceğimiz onlarında bizimkeri garip sayabileceği ritüeller..
İsveç’te hava sıfırın altında olduğu zaman bebekler puset içinde dışarıda uyutuluyor. İsveçliler bu durumu garip karşılanyor çocukların bünyesinin ortama uyum sağlaması için bu durumun gerekli olduğunu düşünüyor hatta bazı ana sınıflarının dışarı da çocukları uyutmak için özel alanları var.! :)
Eğer İskoç geleneklerinden içiniz titrediyse bir de Ruslara bakmanızı öneririm Ruslar bu işleme çelikleme diyor. Bu videoaki yine iyi bebek yogası diye yumuşatmışlar ama Rusya’da yeni doğmuş bebekler buz üstüne bu hareketler yapılarak çelikleniyor. Bu hareketler sayesinde bebeklerin daha dayanıklı olduğu kas ve kemik sisteminin daha çabuk ve sağlam büyüdüğü düşünülüyor.
Bali’de yeni doğan bebekler 3 ay boyunca yere temas ettirilmiyor yere temas ettirilmiyor derken yatağa da yatırılmıyor 3 ay boyunca bebek akrabalar komşular tarafından taşınıyor kucakta uyutuluyor ve bu kutsal bir görev olarak sayılıyor Çok zor olan bu süreç 3 ay sonra törenle bitiriliyor..
Göbek kordonu saklamak sadece bizde adet değil göbek kordonu saklanır da işte üniversite bahçesine atılır ne bileyim çocuğun gelecekte hangi mesleği olması isteniyorsa oralara bırakılır. Mesela hostesler uçaklarda çok göbek kordonu bulur :) Japonlar özel yapılmış kutularsa saklıyormış hatta kuruyunca anneler kimonaların içinde sürekli taşıdıkları da oluyormuş…
Ermenistan’da bir ritüelden bu fotoğraf.. Biz de diş bulgularında yapılır bu gelenek işte eşyalar dizilir kitaplar, tesbihler, makas,para vs çocuk bunlardan birisini seçer işte kitap tuttu okuyacak denir makas tuttu berber olacak denir. Tabi bu işin eğlencesi onlarda da öyle Ermenistan ile pek çok geleneğimiz benziyor bu arada..
Japonya’da her nisan düzenlenen gelenekle bebekler ağlatılıyor. Bunun kötü ruhların kovulduğuna inanılıyor ne kadar çok ağlama o kadar kötü ruh:)
Nazar boncuğu takmak için bir tören yok ama bebek doğmadan daha alınır sürekli üstüne taşınır Dini olarak bir değeri yok ama geleneklerimize yerleşmiş en güzel nazar koruyucu Maşallah’dır ama aksesaar olarak çok güzel bir cam nazar boncuğu her zaman bulundurulur.. Bulgaristan’da da yaygın bir nazar boncuğu kullanımı vardır..
İspanya’da yapılan bu gelenekle yine şeytanlar hedef alınıyor. Bebeklerin üzerinden atlayınca şeytanlar kovuluyormuş.. Kenarda eli ağzında heyecanla bekleyenler de anneler..
Hindistan’dan bir garip gelenek daha çatıdan atılan bebekler.. aşağıda gerilmiş çarşafla bekleyen aileler var.. bu şekilde atılan bebeklerin şanslı olacağı inanılıyor tabi şanslı olur oradan atlayıp sağ kalan bebek şanslı demektir..
Hindistan’da bazı bölgelerde bebekler kaynar sütle bandırılıyor olabildiğince sıcak tutulan süte bandırılıp çıkartılan çocuklardan sonra baba da üzerine bu sütten döküyormuş. Hükümet tarafından yasaklanmış.. ama yine de kötü ruhlar nasıl kovulucak! devamediyor tabi..
Bunlar çeşitli sitelerde derlenenler elbette pek çok var ama bildiklerim buldaklarım bunlar..
1978 doğumlu, 3 çocuk annesi çalışan arada bulduğu kaçamak vakitlerde annekaz.com u yazan, yazarken büyük keyif alan bir deli hatunum. Bana [email protected] dan ulaşabilirsiniz…